Stor tilgang på nye boligprosjekter

Boligprodusentenes tilgang på nye boligbygg fortsatte å øke kraftig i 1. kvartal 2011, viser nye tall fra SSB.

Ved utgangen av kvartalet var verdien av bedriftenes beholdning av nye boliger til oppføring 71 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Siden bunnivået i 2009 har verdien av nye boligbygg til utførelse doblet seg. Men ordrereserven er fortsatt 16 prosent lavere enn toppnivået i 2007, målt i løpende kroner.

I 1. kvartal 2011 steg bedriftenes tilgang på rehabiliteringsprosjekter både i boligsektoren og i næringsbyggsektoren sammenlignet med samme tid i fjor. Ved utgangen av kvartalet var bedriftenes reserve av rehabiliteringsprosjekter i bolig- og næringsbyggsektorene henholdsvis 12 og 21 prosent høyere enn ved utgangen av 1. kvartal i fjor.

Tilgangen på nye næringsbygg har vært relativt stabil siden 3. kvartal 2009 og verdien av entreprenørenes beholdning av nybygg har ligget på samme nivå siden utgangen av 2. kvartal i fjor, målt i løpende kroner.

Etter moderat tilgang på nye anleggsprosjekter gjennom høsten i fjor økte tilgangen på nye prosjekter betydelig i 1. kvartal i år. Verdien av entreprenørenes beholdning av anleggsprosjekter steg med 17 prosent i løpet av 1. kvartal 2011, og ordrereserven er nå tilbake på samme høye nivå som i fjor vår.