Mer og mer byråkrati i helsevesenet

Det hjelper lite å bygge nye sykehus og sykehjem når leger og annet helsepersonell bruker stadig mindre tid på pasientbehandling. Sykehusleger bruker over halve dagen på papirarbeid, viser en rapport fra Legeforeningen. Legeforeningen er bekymret, men regjeringen mener at papirarbeid også er legearbeid.

Tall fra Legeforeningens forskningsinstitutt, basert på cirka 1.600 yrkesaktive leger, viser at sykehusleger bruker 46 prosent av arbeidsdagen direkte på pasientrettet arbeid. I 2000 oppga legene at 54 prosent av tiden gikk til direktearbeid med pasienter.

– Vi kan dokumentere at kvalitet og pasientsikkerhet får mindre oppmerksomhet enn krav til produksjon og økonomisk balanse, sier Legeforeningens president Torunn Janbu til Aftenposten.

Hun mener det er tankevekkende at leger må bruke en så stor del av tiden på administrasjon, møter og dokumentasjon. Utviklingen går feil vei, ifølge Janbu.

Stadig vekk kommer det statistikker om situasjonen ved norske sykehus som må være riv ruskende gale. Vi hører også en rekke alarmerende meldinger om at datasystemet som ikke fungerer. Det mest alvorlige er at vi bygger ut sykehus og sykehjem hvor hele avdelinger står tomme. Ressursene går til papirarbeid i stedet for til behandling.

Innenfor denne sektoren trengs en skikkelig ”gjønagang”.