Kostbart oppgjør i Oslo

Meklingen mellom Oslo kommune og hovedorganisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne kom i havn tirsdag kveld, og det blir dermed ingen streik onsdag.

Partene kom i havn før fristens utløp ved midnatt natt til onsdag. Lønn var hovedtemaet i meklingen. Kravet fra organisasjonene var et lønnsoppgjør på linje med det som er blitt resultatet for resten av Kommune-Norge, nemlig et tillegg på 4,3 prosent.

Oslo kommune var i utgangspunktet ikke villig til å gi mer enn 3,7 prosent, men strakte seg i meklingen.

Partene ble enige om et tillegg på 3,35 prosent, men minimum 12.700 kroner for de lavest lønte. Samlet utgjør dette et lønnsløft på 4,25 prosent.

– Dyrt oppgjør

– Jeg er fornøyd med resultatet. Det har vært viktig for oss å få et bærekraftig oppgjør. Vi synes resultatet i resten av Kommune-Norge ble dyrt, det var derfor vi holdt igjen. Men når situasjonen er som den er, er det bedre at vi kommer til enighet enn at det blir streik, sier finansbyråd Kristin Vinje (H) til NTB.

Hovedorganisasjonene konstaterer at det var viktig for dem å oppnå et resultat på linje med resten av kommunal sektor.

– Dette har vi nå oppnådd. Ikke minst er resultatet av stor viktighet for Oslo kommune som konkurrerer om arbeidskraften med omkringliggende kommuner og statlig sektor, sier Sveinung Berger, forhandlingsleder i YS-Kommune.

– Det opplevdes litt unødvendig å gå til meklingsmannen for å oppnå det samme som resten av Kommune-Norge. Men det måtte vi altså, og vi er fornøyd med at vi nå er i mål, sier Berger i en pressemelding.

Lavlønnstillegg

Akademikerne kaller resultatet for økonomisk forsvarlig. Forhandlingsleder Jan Olav Birkenhagen merker seg spesielt lavlønnstillegget.

– Ved å gi et så høyt såkalt lavlønnstillegg som 12.700 kroner definerer Oslo kommune lavlønn i kommunen for inntekter opp mot 400.000 kroner. Dette er oppsiktsvekkende, sier Birkenhagen.

Han mener likevel at kommunens utfordring med å rekruttere og beholde akademisk arbeidskraft på ingen måte er løst ved dette mellomoppgjøret.

Rundt 2.400 ansatte ville ha blitt tatt ut i streik hvis partene ikke hadde kommet til enighet.