Moelven kjøper Vänerply

Moelven-konsernet har inngått avtale om kjøp av Vänerply. Oppkjøpet av Vänerply betyr at et viktig produkt for Moelven innen platematerialer, nå også blir egenprodusert.

- Vänerply har en geografisk beliggenhet som er gunstig for Moelven og vil bli et godt tilskudd til konsernets produksjon og til Moelvens omfattende distribusjon av platematerialer produsert av våre samarbeidspartnere. Som en del av Moelven kommer Vänerply til å inngå i et større industrielt nettverk som vil bidra til synergier innenfor blant annet råvareinnkjøp, distribusjon og marked, heter det i en melding fra Moelven.

Skandinavias eneste produsent av plywood
Vänerply ligger i Otterbäcken og produserer plywood av gran og furu. Bedriften har en kapasitet på ca 90 000 m3 eller ca 6 mill m2 plywood per år. Bedriften omsatte for 299 mill SEK i 2010, og har ca 160 ansatte. Det viktigste markedet er Nord-Europa med hovedvekt på Skandinavia.

- Positivt både for Moelven og Vänerply
Mikael Axelsson, VD i Moelven Wood AB er glad for avgjørelsen:

- Vi kjøper Vänerply for å bli en enda bedre leverandør og samarbeidspartner for våre kunder. Vänerply er en sterk merkevare, de har gode produkter og ligger geografisk gunstig til for Moelvens eksisterende distribusjonskonsept for trebaserte varer til handel og industri.

- Vi omsetter i dag for ca 800 millioner på det svenske markedet, og av dette er mer enn 300 millioner innen produktområdet plater. Ca 140 millioner av dette er plywood, og aktiviteten er voksende. Kjøpet av Vänerply betyr at et volummessig stort produkt for Moelven nå delvis blir egenprodusert. Men jeg vil samtidig understreke at vi også i tiden fremover kommer til å betjene markedet med det som vi kjøper av andre, på samme måte som vi har gjort frem til nå, sier Axelsson.

Også VD Leo Persson i Vänerply ser positivt på at Moelven har kjøpt opp Vänerply:

- Moelven er en viktig aktør på det skandinaviske markedet og blir en sterk og langsiktig eier. Jeg er overbevist om at våre produkter og vår kunnskap kommer til å passe godt inn blant de øvrige Moelven-bedriftene. Det gir flere synergieffekter for Vänerply, som kommer til å bidra til god og langsiktig utvikling. Det jeg først og fremst tenker på, er råvaresituasjonen og markedet for plywood, både på kort og på lang sikt, sier Persson.

Forsterker distribusjonen
Moelven Wood AB leverer et bredt spekter av trebaserte produkter til industri og handel. Et effektivt distribusjonssystem med et bredt vareutvalg av både egenproduserte og innkjøpte varer i samme system er viktig for å kunne gi kundene et godt tilbud.

- Vänerply ligger strategisk helt riktig til, nær vår øvrige industri og midt imellom de to distribusjonssentrene i Valåsen-Karlskoga og Lovene-Töreboda. Vi har ingen erfaring med produksjon av plywood, men det har de på Vänerply. Med deres gode produkter og vårt distribusjonssystem og utfyllende produktspekter, er dette en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Axelsson.

Vil utvikle bedriften
- Vi kjøper Vänerply for å drive virksomheten langsiktig og lønnsomt. Vi har ikke til hensikt å øke det produserte volumet ved Vänerply i nevneverdig grad, men vil derimot utvikle virksomhetens konkurranseevne gjennom effektiviseringstiltak. Vänerply er en organisasjon med stor kunnskap og et stort engasjement, som vi ser frem til å få utvikle sammen med de ansatte. Jeg har tro på at vi i fellesskap kan få til noe svært bra, avslutter Axelsson.

Overtakelse
Tidspunktet for overtakelsen er ennå ikke fastsatt. Det er levert inn søknad til norske konkurransemyndigheter, og en forutsetning for at kjøpet skal kunne gjennomføres, er at myndighetene gir klarsignal for overtakelsen. Så snart det skjer, kommer Vänerply til å bli en del av Moelven-konsernet.