Helikopterstyrt under anleggsarbeid

To menn ble skadd da et helikopter gikk i bakken i forbindelse med arbeidet på en kraftlinje i Grane kommune på Helgeland tirsdag.

 

– Helikopteret var i forholdsvis lav høyde da ulykken skjedde, sier operasjonsleder Jon-Helge Vang i Helgeland politidistrikt til NTB.

Styrten skjedde klokken klokka 10.15 om lag 10 kilometer nord for Trofors og skyldtes ifølge piloten at han kom for nær en høyspentmast.

De skadde er den rundt 60 år gamle piloten og en cirka 40 år gammel ansatt i Infratek, en underleverandør av Statnett.

Bruddskader

Etter å ha blitt stabilisert på stedet, ble de to skadde brakt til Helgelandssykehuset i Mo i Rana med luftambulanse.

– Det har bruddskader og situasjonen deres er stabil. De ligger begge på intensivavdelingen, opplyser sykehuset.

Folk på stedet kom til og fikk snakket med dem etter at helikopteret traff bakken.

– Begge var ved bevissthet etter styrten, sier redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Innleid av Statnett

Operatør for helikopteret, som er av typen Eurocopter SA 315 B Lama, er Nordlandsfly AS i Mosjøen. Det er innleid av Statnett.

– Statnett holdt på å spenningsoppgradere en linje mellom Nedre Røssåga og Tunnsjødalen. Det var i forbindelse med dette arbeidet at ulykken skjedde, sier kommunikasjonsrådgiver Martha Hagerup Nilsen i Statnett til NTB.

– Vi synes dette er veldig trist. Slike ulykker skal ikke skje. Statnett vil sette i gang en egen undersøkelse, sier Nilsen.

Etterforskes

Politiet arbeider på ulykkesstedet som ligger rett nordøst for Grane i en sidedal til Svenningdal der E6 går.

– Vi har innsatsleder og taktisk etterforsker på stedet som driver undersøkelser nå og vil avhøre eventuelle vitner til hendelsen. Vi vil også forsøke å snakke med piloten så fort som mulig, sier Vang.

Linjen var ikke strømførende da ulykken skjedde. Politiet vil samarbeide med Statens havarikommisjon for transport for å klarlegge hva som forårsaket helikopterstyrten.