Fafo-rapport: Turnus sliter på helse

Turnuser og arbeid utenfor normalarbeidsdag påvirker både helse og privatliv negativt, ifølge en rapport som Fafo har utarbeidet for Fagforbundet.

Studien er basert på arbeidstidsordninger i helse-, pleie- og omsorgssektoren. Både kreft, hjerteproblemer, depresjon og skilsmisser kan følge av en ubekvem arbeidssituasjon, ifølge rapporten.

– Funnene bekrefter og synliggjør sammenhengen mellom når og hvordan vi arbeider og helsen vår. Og dessuten det sosiale livet for oss selv og våre nærmeste. Det viser hvor viktig arbeidet med et inkluderende arbeidsliv er, og ikke minst hvor viktig det er at vi tenker arbeidsliv i et livsløp, sier Fagforbundets leder Jan Davidsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han mener ikke at tjenester som må ytes hele døgnet bør legges ned. Men man må ta mer hensyn til arbeidstid og bemanning.

– Mange av disse konsekvensene melder seg jo ikke før det er gått en tid. Jeg synes det er spesielt interessant å se hvor klare de sosiale konsekvensene kommer fram i forskningen. Det har det vært lite diskusjon om hittil, sier Davidsen.