Verdensarvstatus for Lofoten?

Dersom kommunene i Lofoten slutter opp om søknaden, har miljøvernminister Erik Solheim (SV) stor tro på at Unesco kan tildele verdensarvstatus til Lofoten.

– Det må være opp til kommunene selv å vurdere fordeler og ulemper ved en verdensarvstatus. En slik status vil utvilsomt øke tilstrømning og turisme, og kan utløse behov for mer infrastruktur, sier Solheim til NTB.

Uavklart

Han sier det er helt umulig å avklare i dag hvilke begrensninger en verdensarvstatus vil legge for en eventuell oljevirksomhet i framtiden.

– Det mest dramatiske som kan skje er at man får en verdensarvstatus, men velger oljeløsninger som gjør at man må gi fra seg denne verdensarvstatusen. Det vil ikke være bra, men verdens undergang er det jo ikke, sier miljøvernministeren.

Han understreker at verdensarvstatus er en «fugl i hånden», noe som er sannsynlig å kunne oppnå.

– Hva framtida måtte velge av oljeløsninger her, er ingen gitt å si. Situasjonen nå er at vi har et nasjonalt kompromiss som tilsier at det ikke kommer til å bli oljeutvinning i Lofoten. Skulle det så skje i framtiden, må man ta stilling til det dersom den situasjonen oppstår, sier Solheim.

Vedtak i juni

Mandag deltok han på et møte i Lofotrådet i Svolvær. Han tolker ordførerne og varaordførerne i de seks kommunene slik at de stiller seg positive til å komme på Unescos liste. Men det endelige vedtaket om kommunene skal søke eller ikke, blir gjort i møtet på Røst 9. og 10. juni i år.

Solheim mener Lofoten har gode sjanser til å oppnå verdensarvstatus i Unesco og foreslo på møtet at kommunene og Miljøverndepartementet setter ned en gruppe for å utrede gjenstående spørsmål dersom kommunene velger å søke.

– Det vi ønsker er å se hvilke muligheter en slik status kan gi. Hvor mange flere turister den kan trekke til Lofoten. En slik status vil bety mer stolthet og patriotisme for området, men også mer slitasje på veiene. Gruppen må også se på hva dette betyr for kystflåten, sier Solheim.