To skadd i containereksplosjon

To menn fikk kutt- og sårskader da et forsøksanlegg for gassproduksjon eksploderte på Langhus i Akershus mandag formiddag.

 

Eksplosjonen skjedde i et forsøksanlegg som er plassert i en 40 fots container. Det er en pelletsbrenner som brukes til å fremstille syntesegass.

Formålet med anlegget er å teste om gassen kan brukes som drivstoff. Syntesegass er en sammensetning av hydrogen, CO (karbonmonoksid), oksygen og metan.

– Veldig dramatisk

– Det har vært veldig dramatisk. Den ansvarlige for anlegget, en mann i slutten av 50-årene, hadde besøk fra en interessent fra Latvia. Da de tok i døren til containeren, eksploderte det. Vi fant glasskår 30 meter fra døren. En bil fikk blåst ut vinduene, sier innsatsleder Ronny Samuelsen ved Follo politidistrikt til Østlandets Blad.

Mannen i 50-årene ble kjørt til Oslo universitetssykehus etter ulykken, men skal ifølge avisen ha kommet fra det med kuttskader i ansiktet.

Mannen fra Latvia ble brakt til Ahus, og politiet opplyser mandag kveld at han er lettere skadd.

I tillegg til politiets etterforskere, dro også Arbeidstilsynet på befaring til bedriften etter eksplosjonen mandag.

Kjenner ikke anlegget

– Vi kjente ikke til anlegget, sier brannsjef Knut Erik Martinussen i Nordre Follo Brannvesen til NTB.

Anlegget drives av et firma som kaller seg Engineering Research Center. I Ski kommune får NTB opplyst at dersom meningen er at containeren skal stå på stedet permanent, må den byggemeldes.

– Vi har ikke mottatt noen byggemelding om denne containeren på denne adressen, sier faglig leder for byggesak i kommunen, Tore Petter Stensrud.

Anlegget er ikke kjent ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i Tønsberg.

– Oppbevares det mer enn 400 liter gass i anlegget skulle det vært meldt inn til oss. Da kan det være at de har mindre gass, eller at de ikke har meldt ifra, sier senioringeniør Arne Dybwad i direktoratets avdeling for risikovirksomheter til NTB.

Han sier at dersom det har vært overtrykk i ovnen der forbrenningen skjer, vil gassen gå ut og du kan få en eksplosjon i rommet.

Han antar at det har vært CO-gass eller en blanding av syntesegassen til stede og en tennkilde. Gassen ble antent da det kom luft inn. (©NTB)