Kan spare millioner på egenkompetanse

Voss Kommune er ikke som kommuner flest. Ved hjelp av egen prosjekteringskompetanse og Novapoint-verktøy er de ikke bare selvutøvende på prosjekteringssiden, men gjør i tillegg oppdrag for andre kommuner.

En rollemodell for andre kommuner, mener Vianova Systems som har levert Novapoint-verktøy til over 100 kommuner og kjenner problemstillingen godt.

— Det er mange kommuner som gjør litt prosjektering med sine Novapoint-lisenser, men de aller fleste utnytter dessverre ikke verktøyene til fulle, sier Vianovas produktleder for VA, Roger Nilsen. — Verktøyene brukes mest til å kontrollere ekstern bistand og mindre til prosjektering.

Satser på egenkompetanse
— Vi gjør selv all prosjektering av kommunale VA- og veganlegg, og har et mål om å utføre en større del av arealplanleggingen i kommunen, forteller planingeniør Jakob Håheim i Voss kommune.

Han beretter at kommunen for tiden har to prosjekterende VA-ingeniører og en vegingeniør i staben, pluss arkitekter og landskapsforvaltere som bruker arealplanmodulen. Men det er også andre som bruker Novapoint på diverse områder, får vi vite.

Vi får høre at Voss både satser og har tro på at de best gjør jobben selv, og at dette innebærer betydelige penger spart, istedenfor å sette ut alt til dyre konsulenter.

Omfattende infrastruktur
Kommunens avdeling for tekniske tjenester omfatter både serviceoppgaver, prosjektering og tilrettelegging av infrastruktur, og forvaltning av bygg og anlegg. Avdelingen gjennomfører årlig investeringer i infrastruktur i størrelsesorden 100 millioner kroner.

Bare vegsiden i Voss kommune utgjøres av ca 235 km veger og 100 store og små broer mm. VA-siden står for håndteringen av avløpsvann fra 8000 personer via 151 km avløps- og overvannsledninger med 29 pumpestasjoner og 10 ulike renseanlegg.

Penger å spare
— Å gjøre prosjekteringsjobben selv betrakter vi både som selvtilfredsstillende og godt lønnsomt, sier Håheim. — Spesielt på VA-sektoren hvor vi har vært så heldig å bygge opp nødvendig kompetanse og kan gjøre alt selv. Istedenfor å leie inn ekstern hjelp er vi tvert imot ute og hjelper til hos andre kommuner i regionen, sier han.

— Vi samarbeider i så måte også med andre, som Statens vegvesen. Blant annet er vi med i et stort E16-prosjekt som omfatter veg, tunnelarbeid med mer.

Håheim mener kommunen oppnår gevinst på minst to plan med denne egensatsingen:

— Vi har ikke tallfestet den økonomiske siden av det, men det er utvilsomt en betydelig besparelse å utføre jobben selv. På den måten er vi heller ikke avhengig av ekstern kompetanse, med alle de fordelene det har. Vi kan prioritere og utføre arbeidet mye mer fleksibelt og produktivt.