Forbereder ny piggdekkpolitikk

Innen 1. juli skal Vegdirektoratet legge fram forslag som kan få flere bilister over på piggfrie dekk.

Det er blant annet ønsket om bedre luftkvalitet som ligger bak oppdraget fra Samferdselsdepartementet.

Sammen med Miljøverndepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har Samferdselsdepartementet trukket opp «hovedlinjer for det videre arbeid med lokal luftkvalitet».

Resultatet av arbeidet skal blant annet bli nye grenseverdier for luftkvalitet i byer og tettbygde strøk, går det fram av oppdragsbrevet de tre departementene har sendt til sine underordnede direktorater.

Vegdirektoratet har innkalt til et møte tirsdag 24. mai for å drøfte erfaringene med den nåværende piggdekkpolitikken og problemstillinger knyttet til forskriftskrav, tekniske krav, trafikksikkerhet, miljø og helse.

Samferdselsdepartementet vil ha forslag på bordet innen 1. juli i år.

Pigger eller salt
Seksjonsleder Ivar Christiansen i Vegdirektoratet opplyser til NTB at møtet tirsdag får deltakere fra Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), Helsedirektoratet og Trondheim kommune i tillegg til veietatens egne medarbeidere fra Vegdirektoratet og Statens vegvesen Region øst.

Målsettingen har hittil vært at cirka 80 prosent av biltrafikken skal foregå på piggfrie dekk.

– Vi prøver å redusere bruken av piggdekk mest mulig der det er partikkelforurensning. Men dette må balanseres med hensynet til trafikksikkerhet og framkommelighet, sier Christiansen. Han påpeker at dersom bruken av piggdekk reduseres, kan det hende at det må brukes mer salt på veiene.

Innskjerpede grenseverdier
Klif har fått i oppdrag å utarbeide forslag til «innskjerpede grenseverdier» i forurensningsforskriften om lokal luftkvalitet. Dette skal skje i samarbeid med Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Vegdirektoratet. Frist for denne oppgaven er fastsatt til utgangen av 2012.

Det skal også utarbeides en ny «tydeligere veiledning» til kommuner og anleggseiere om deres ansvar for den lokale luftkvaliteten. Her er fristen 1. september i år.