Foreslår flytting av Oslo Bussterminal

Byrådet i Oslo har lagt fram områdeprogrammet for Oslo S. Den legger opp til at Bussterminalen flyttes og at Postens lavblokk rives og erstattes av et høyhus på 100 meter.

Områdeprogrammet består av en rekke initiativ fra en rekke ulike aktører og skal legge føringer på byutviklingen i hovedstaden framover. Det er i området rundt Oslo S de viktigste grepene vil komme.

- Dette er det store sentrumsgrepet i Oslo som gjenstår. Området vil bli mye mer estetisk, med masse byliv og variasjon, sier byutviklingsråd Bård Folke Fredriksen til Aftenpostens Oslopuls. Området han karakteriserer som en ”frastøtende” steinørken skal gjennom omfattende forandring.

– Vi kaller det en byreparasjon, sier han til oslopuls.no.

Byrådets viktigste forslag er:

• Flytting av Bussterminalen fra Vaterland/Galleri Oslo til over buttsporene ved Oslo S, slik at overgangen buss/tog blir mer smidig.

• Riving av den gamle lavblokken til Postens Brevsenter. Eier KLP Eiendom får grønt lyst til å bygge et nytt høyhus, inkludert et opphøyet nytt torg.

• Dette frigjør areal til gjenåpning av Akerselvas nedre del, som i dag ligger i kulvert. I tillegg kan det anlegges en 70 meter bred elvepark.

• Byrådet gir også full støtte til Rom Eiendoms ambisjoner om fullstendig ombygging av Oslo S, inkludert nok et høyhus.

Det har tidligere versert forslag om å rive hele eller deler av Galleri Oslo og rive Vaterlandsbroen og senke rv 4/Nylandsveien ned i Schwigaardsgate.

– Når det gjelder veisystemet, blir det for komplisert og er ikke spesielt realistisk. Hovedproblemet er ikke Galleri Oslo i seg selv, men at det ikke fungerer på gateplan, sier Fredriksen til oslopuls. Han ønsker en oppgradering av bygget.

En flytting av Bussterminalen vil frigjøre store arealer på bakkeplan. Fredriksen ser for seg at disse kan bygges om til «publikumsrettede funksjoner». For eksempel butikker, kafeer og restauranter, vendt ut mot Schweigaards gate.

Byrådet følger heller ikke Plan- og bygningsetatens høydebegrensninger. Fredriksen vil at Oslo Plaza skal forbli byens høyeste, men vil tillate et opp mot 100 meter høyt kontorbygg på lavblokktomten. Etter planen skal bankgiganten Nordea få nytt hovedkontor her.