PO-bygningen i ny drakt

Statsbygg har ferdigstilt rehabiliteringen av den gamle PO-bygningen ved Universitetet i Oslo på Blindern.

Fredag 20. mai er det åpning av bygget som nå har fått navnet Georg Morgenstiernes hus. Her vil instituttene for filosofi, idehistorie, kunsthistorie og klassiske språk ved Det humanistiske fakultet holde til.

PO-bygningen var en del av den omfattende utbyggingen av Universitetet i Oslo (UiO) på Blindern på 1960-tallet. Den stod ferdig i 1966 med Ola B. Aasness som arkitekt. Bygningen over seks etasjer hadde mange fellestrekk med de øvrige bygningene på Blindern med hensyn til materialbruk: tegl i fasade, auditorium og vestibyle, sorte bølgeplater i fasade, vinduer med karm og ramme i teak og beslag i kobber.

Tannlegestudenter
Opprinnelig inneholdt PO-bygningen (Preklinisk odontologi) lokaler for Odontologisk forskningsinstitutt, Farmakologisk institutt og deler av Odontologisk institutt. I 1999 flyttet en vesentlig del av virksomheten i PO-bygningen til lokaler ved det nye Rikshospitalet på Gaustad.

Renovering av bygningen sto lenge på universitetets liste over prioriterte byggeprosjekter. UiO oppnådde imidlertid ikke å få stortingsbevilgning til renovering. I desember 2007 vedtok Universitetsstyret å gjennomføre renoveringen for universitetets egne midler, og Statsbygg fikk oppdraget.

- Gjenbruk
- Bygningen var teknisk utrangert og delvis fraflyttet da vi startet arbeidet. Nå er det bygget om til generelle universitetslokaler. De øverste etasjene er kontorer, de nederste er studentlokaler, dvs. undervisningsrom, kollokvierom, PC-stuer og lesesaler, sier Statsbyggs prosjektleder Erling Nordsjø.

- Det har vært en målsetting ved ombyggingen å gjenbruke flest mulig bygningselementer. Solide tredører med linoleumsoverflate og eikekarmer er pusset opp og gjenbrukt, og yttervinduer med karmer og rammer er utstyrt med nytt glass. Benkeplater i teak fra laboratoriene er gjenbrukt som bord og benker i kafé og vestibyle, forteller Nordsjø.