Ernas boligpolitikk

Høyre-leder Erna Solberg varsler blant annet forenkling av planprosesser, fjerning av innsigelsesinstansene og tilbakevending til funksjonskrav dersom partiet kommer til makten.

Dette er hovedgrep i en ny blå boligpolitikk. Men på miljø- og energiområdet varsler tøffere regime, men her skal det offentlige gå foran og utvikle løsningene.

Det var Høyres leder Erna Solberg som på denne måten skisserte hvilken retning boligpolitikken ville ta med en eventuell ny regjering. Men selv om det på borgelig side er stor enighet på dette området, ville hun på Boligprodusentenes boligkonferanse begrense seg til å tale på Høyres vegne og ikke presentere noe boligpolitisk manifest fra opposisjonen.

Et hovedskille mot dagens boligpolitikk er et Høyre ønsker andre og raskere planprosesser.

– Dagens planprosesser tar for lang til for å oppnå et velfungerende boligmarked. Tempoet i realisering av nye boligprosjekter er for dårlig. Nå risikerer vi at nye prosjekter ikke kommer gjennom prosessen før et nytt fall i boligmarkedet inntrer. Så blir reguleringsplanene for gammel, og ny planprosess må igangsettes når etterspørselen igjen tar seg opp i markedet. Innen plan- og bygningslov er det mye vi må bli bedre på, sa Solberg som også hadde en klar melding til kommunene.

– Etter den store nedturen på 90-tallet var det mange kommuner som sluttet med å regulere frem nye boligområder fordi det kostet for mye. Man ville vente på ny etterspørsel. Resultatet var at man kom for sent i gang. Det vi trenger er en kommuneholdning hvor ønsket er å være i forkant slik at det til enhver tid foreligger ferdigregulerte områder, fremholdt hun.

Solberg signaliserte også kamp mot alle innsigelsesmulighetene i Norge. Hun nevnte spesielt fylkesmannes rolle som klageinstans.

– Protestmulighetene tar for lang tid. Dette må vi se på hvis vi skal få opp boligbyggingen gjennom store og raske rammeplaner drevet frem i samkjørt prosess med detaljplaner, forkynte Høyre-lederen.

Les mer om hva som kan komme i Byggeindustrien nummer 7.