Settefiskanlegg i Trosnavåg

Settefiskanlegg i Trosnavåg

Sted: Trosnavåg, Bokn

Prosjekttype: Nybygg

Totalkostnad eks mva: 35 millioner kroner

Bruttoareal: 2.000 kvm

Prosjekt-/byggeledelse: Akvator

Arkitekt: JK Nielsen Arkitektur

Rådgivere: RIB og akvateknikk/rør: Akvator- RIE: Vassnes MB Consultants- Resirkuleringsanlegg: Inter Aqua Advance - Fjellsikring: Multiconsult

Underentreprenører og leverandører: Sprengning: Vassbakk & Stol - Grunnarbeider bygg: Maskinentreprenør Odd Grønnestad - Betongarbeider: Veidekke Entreprenør- Stålbygg: Llentab - Fjellsikring: Mesta - Karleveranse: Bokn Plast - Tømrer: Bokn Bygg- Resirkuleringsanlegg: Inter Aqua Advance- Overflate-behandling: Acrylicon- Gangbaner og trapper: Normeka - Trafo: Haugaland Kraft - Rørlegger: Johansen Rør- Elektro: Helgevold Elektro

 

Ved Grieg Seafood Rogalands nye settefiskanlegg i Trosnavåg på Bokn i Rogaland skal det produseres settefisk fra 70 til 250 gram.

Anlegget er på 2.000 kvadratmeter og inneholder en karavdeling med ti kar, tekniske rom med pumpekum og filter og en sosial del med kontorer.

35 millioner kroner
Driftsleder Atle Jøsang ved anlegget forteller at det har kostet 35 millioner kroner eks mva. Tiltakshaver er Grieg Seafood Rogaland. Anlegget er prosjektert av Akvator AS, som også har vært prosjekt- og byggeleder. JK Nielsen AS har vært konsulent på landskapstilpasning og arkitektur/volumoppbygging. Byggingen skjedde i delte entrepriser. Veidekke Entreprenør har utført betongarbeid mens Llentab har ført opp stålbygg. Grunnarbeidene startet i 2007. Anlegget er fullført i løpet av denne våren og skal være i full drift fra juni.

Atle Jøsang sier at det skal produseres settefisk av laks på 70 til 250 gram ved anlegget. Produksjonen skjer i fire kar som er 12 meter i diameter og seks kar som er åtte meter i diameter. Grieg Seafood Rogaland har 11 ansatte på Bokn. De skal drive dette anlegget og et anlegg på Hognaland. Selskapets samlede produksjon på Bokn er seks millioner settefisk og to millioner yngel.

Følger terrenget
Prosjektleder Terje Gram i Akvator forteller at tomten i Trosnavåg vest på bokn er på 15 mål. Grunnen består av sprengsteinsmasser som dels ligger på fjell og dels på en utfylt våg. Det ble sprengt ut 25.000 kubikkmeter faste masser i bakkant av anlegget.

Bygget er rektangulært og har ringmur i betong og bærende konstruksjon i stål (og noe hulldekker). Taket skrår og får bygget til å virke som en forlengelse av det bakenforliggende terrenget. Fasadene er kledd med uisolerte stålpaneler. Det er mulig å bygge anlegget videre ut senere. Den sosiale delen har elektrisk oppvarming. Hallene har ingen oppvarming. En renseprosess genererer overskuddsvarme. Området rundt bygget vil bli asfaltert.

Komplekst og utfordrende
Terje Gram sier at den største utfordringen i prosjektet var koordinering av de tekniske fagene.

– Det var viktig at de kom inn i rett rekkefølge. Både rørarbeidet og elektroarbeidet var omfattende og langt mer utfordrende enn i et tradisjonelt næringsbygg. Prosjektet har gitt oss nyttig erfaring i koordinering av komplekse og utfordrende tekniske installasjoner. Da aktiviteten var på topp var 30 personer med på arbeidet.

Sivilarkitekt Jo Kjetil Nilsen i JK Nielsen forteller at det var med som konsulenter på landskapstilpasning og arkitektur/volumoppbygging via Akvator. – Grepet var å forme de store bygningsvolumene slik at en unngikk unødvendige sår i landskapet. Dette er gjort ved å legge kroppene inn, ved hjelp av sin takform, som del av terrenget. Utfordringen lå nettopp i dette forhold mellom et stort romprogram på en topografisk begrenset tomt, hvordan best tilpasse bygningsformen til landskapet uten at dette fikk større negative logistiske følger for bedriften og anlegget.

Tekst og foto: Ole Harald Dale


Flere prosjekter