Nordlandsgata 11

Nordlandsgata 11

Sted: Oslo

Prosjekttype: Boliger

Antall leiligheter: 49

Kontraktsum eks mva:
48,5 millioner kroner

Byggherre: Oslo Vest Apartment AS

Totalentreprenør: Selvaagbygg AS

Arkitekt: Selvaag Design

Rådgivere: RIB: Selvaagbygg - RIE: Selvaagbygg / Elektroentreprenøren - RIBR: Hjellnes Consult - RIV og utførende: ISS

Underentreprenører og leverandører: Grunn og utomhus: Turhus Maskin - VVS: Høland Rør - Elektro: Ørnulf Wiig - Mur- og pussarbeider: Fasadecompagniet - Vinduer: NorDan - Membran: Protan - Heis: Otis - Rekkverk: GBS - Betongelementer: Buskerud Betong - Badekabiner/kjøkken: EJ Badekabiner - Byggevarer: Maxbo - Dører: Jeld-Wen - Branntetting: Norsk Brannforebygging - Stillas: Ramirent - Parkett: ParkettPartner

Selvaagbygg har ferdigstilt et boligprosjekt med 49 leiligheter på Sandaker i Oslo. Selv om det denne gang ikke er i egen regi, har boliggiganten også her tenkt noen nye tanker – og gjennomført dem.

De 49 leilighetene er fordelt på effektive to- og treromsleiligheter fra 34 til 57 kvm. Det er også en fireroms leilighet på 82 kvm i prosjektet. De to nest øverste etasjene er tilbaketrukket, og de to leilighetene helt på toppen har inntrukket terrasse med utsikt mot byen. Disse to leilighetene er på 60 kvm. Heisatkomsten fra p-kjelleren går i et utvendig trappehus mot nord, med en svalgangsløsning og atkomst til de enkelte leilighetene.

Bak byggherrenavnet Oslo Vest Apartment AS, finner vi Terje Heggedal som eide tomta i tre år sammen med to andre eiere før han kjøpte disse ut og utviklingen kunne begynne for alvor.

– Det var en gammel regulering som gjorde at vi kunne sette i gang med å utvikle den sentrale tomta til mindre boligenheter, sier Heggedal.

I en anbudskonkurranse var det tre interesserte entreprenører.

– Selvaagbygg kom imidlertid med et eget forslag innenfor rammesøknaden. De samme ytre målene, men mer arealeffektivt utformet som ga en lavere byggesum, sier Heggedal.

Tegnet om
Selvaagbyggs egen prosjekteringsavdeling, Selvaag Design, med arkitekter og rådgivere, så mulighetene til å komme med alternative planløsninger, som sammen med noen endringer i fasadene ville gi mer bidra til ytterligere prisgunstige leiligheter.

– Da vi tegnet om så vi litt på forenklede løsninger som var mer rasjonelle å bygge – og mindre fordyrende for byggherren. Vår søknad om mindre vesentlige endringer i tillatelsen ble godkjent, resultatet var at byantikvaren, som også var inne i bildet, likte dette nye forslaget bedre, sier prosjektdirektør i Selvaagbygg, Per Wilhelmsen.

Badekabiner / kjøkken
Det nye forslaget forutsatte like akseavstander på 4,20 meter, der treromsleilighetene på midten av bygget deler en akse mellom seg. Et mindre plasskrevende og mer effektivt grep lå i badekabinene. – Vi bestilte støpte badekabiner, men med påmontert kjøkken. Inne i kabinen er det en vanlig badekabin. Kjøkkenet, med fliser og armatur, er montert ferdig på den ene ytre langsiden. Tre av fire sjaktvegger satt på kabinen, og utsiden av veggene i badekabinen var ferdig behandlet mot tilstøtende rom. En av veggene til soverommet er to skyvedørsblader fra gulv til tak. De kan dras helt ut så de danner en hel vegg, settes de sammen blir de like store på midten av senga, forklarer Wilhelmsen.

Konkurs underveis
Da Selvaagbygg utviklet tanke-gangen og spurte produsenten, EJ Badekabiner, om mulighetene for en slik kombiløsning, ble de møtt med en viss skepsis i begynnelsen. Men et godt konsept ble utviklet og produsert. De virkelige utfordringene kom da fabrikken gikk konkurs.

– Vi hadde heldigvis fått alle kabinene, men da vi begynte å åpne dem så vi at det var en del feil og mangler. Dette måtte vi utbedre selv gjennom våre tekniske underentreprenører, sier Wilhelmsen.

Selvaagbygg er nå et entreprenørselskap på lik linje med andre. Rett nok med noen prosjekter der de har fortrinnsrett til å regne alene på prosjekter først.

– Vi skal jo ha konkurransedyktige priser, men står nå fritt til å hente inn andre, eksterne jobber, sier Wilhelmsen. I dette prosjektet har Selvaagbygg også vært rådgivere på byggeteknikk, og har også hatt RIE-funksjonen sammen med elektroentreprenøren Ørnulf Wiig.

På tomta sto det noen mindre bygninger som ble revet. Noe forurensede masser fra tidligere industrivirksomhet ble tatt hånd om på forsvarlig måte. Bygget er sålefundamentert til fjell.

Selvaagbygg har selv utført fundamenteringen, og alle betong- og tømrerarbeider.

– Det var utfordringer med tomtas beliggenhet og logistikk. Med alt som skulle heises inn var det nødvendig med rettidige leveranser. Fordelen var at Nordlandsgata hadde lite biltrafikk på dagtid. Byggetiden var kort, kun ni måneder, men det har også noe med all elementbruken i bygget å gjøre, sier Wilhelmsen.

Han er også svært tilfreds med byggherren som viste tillit i et godt samarbeidsprosjekt.

– Vi har tenkt helt nytt når det gjelder badekabiner/kjøkken. Det fungerte veldig bra, og vi er absolutt ikke skremt fra å utvikle dette konseptet videre og benytte det ved en senere anledning, fastslår Wilhelmsen.

Leverte raskt og feilfritt
– Vanligvis tar det ca 12 mnd å sette opp et slikt bygg sentralt i Oslo. Selvaagbygg gjorde en fantastisk jobb og klarte det på ni måneder, med null feil ved overleveringen, sier Heggedal som nå er i gang med nye prosjekter. Hans selskap bygger mellom 50 til 80 nye leiligheter hvert år. Nå er det 50 leiligheter i Slemmestad på programmet, også der med Selvaagbygg som entreprenør.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter