Rømersvei BRL

Rømersvei BRL

Sted: Drammen

Prosjekttype: Boliger

Antall leiligheter: 29

Kontraktsum eks mva: 44 millioner kroner

Byggherre: NBBO Utbygging

Byggeledelse: NBBO Byggtek

Totalentreprenør: OKK Entreprenør

Arkitekt: Arne Martin Borge

LARK: Hindhamar Landskapsarkitekter MNLA

Rådgivere: Geoteknisk prosjektering: Seierstad Pelemaskiner - RIB: Will Arentz - RIV og utførende: NTI Norsk Teknisk Installasjon - RIE og utførende: Mosness Erstad

Underentreprenører og leverandører: Grunn- og utomhusarbeid: Stryken Grustak & Maskinentreprenørforretning - Spunt og peling: Seierstad Pelemaskiner - Betongelementer: Buskerud Betongvarefabrikk - Stillas: Thyssen Xervon - Kjøkken: Norema - Mur-, puss- og flisarbeider: Ole K. Karlsen MPF - Kranutleie: Leon Høyland - Tårnkran: E.D. Knudsen Maskin - Heis: Otis - Naturstein: Ellinggard - Stålkonstruksjoner og rekkverk: Nils Løff - Malerarbeid: Brødrene Vatndal & Co - Gulvstøp: Hæhre Gulvstøp - Brannsikring: Buskerud Brannsikring - Dører: Swedoor - Lås og beslag: Møller Undall - Tak: IcopalTak - Vinduer: Elitefönsteret - Blikkenslagerarbeid: Buskerud Blikk og Montasje - Vanntetting / injisering: Stabinor

Svært sentralt i Drammen legger nå OKK Entreprenør siste hånd på et av Nedre Buskerud Boligbyggelags (NBBO) mest populære og omtalte prosjekter de seneste årene.

For mange er byggevirksomheten i Drammen synonymt med det som skjer på Strømsø. Men det skjer interessante ting også på den andre siden av elva, ikke minst på boligfronten. Under Bragernesåsen, sentralt i Drammen, med kort vei til det meste av forretnings- og kulturtilbud, er et helt kvartal i ferd med å omdannes til tidsriktige boliger.

I løpet av 60 år har NBBO blitt Buskeruds desidert største leverandør av hjem og boliger.

– Rømersvei ligger i et ærverdig strøk i byen og er i ferd med å bli en gallionsfigur for oss. Vi har fått svært mange gode tilbakemeldinger fra kjøpere og interessenter, og ikke minst fra kommunen, sier daglig leder i NBBO Utvikling, Roar Heum.

En videreføring
Kvartalet fikk en start da Cappelens gate 6 sto ferdig for ca. 10 år siden. Det var tegnet av arkitekt Arne Martin Borge for en annen utvikler enn NBBO. Men NBBO likte det de så. Borge ble kontaktet med spørsmål om å tegne det kommende Rømersvei med samme utformingsprofil. Rømersvei ligger nå vegg i vegg med det prosjektet, og fullfører derved den vestre delen av kvartalet mot kirkegården.

– Min tanke var å utforme noe som skal falle i smak hos allmennheten, men som samtidig ikke var for nostalgisk. En kombinasjon av det moderne og det tradisjonelle, der det moderne formspråket går hånd i hånd med tradisjonelle elementer i vindusutformingen og teglfasader, sier Borge. Arkitekt Borge har hatt ansvaret for reguleringsarbeidet for hele kvartalet.

– Det var en kabal uten like å få kontroll over bygård etter bygård til at det blir stort nok prosjekt til å sikre en trygg økonomi. Derfor har vi over lang tid kjøpt bit for bit, forklarer Heum. I den andre enden av tomta pågår nemlig grunnarbeidene på enda et prosjekt for NBBO, også det utformet over samme lest og med lik arkitektur.

Takterrasse
– En kvartalsstruktur med et fredfullt indre gårdsrom har vært vellykket rundt om i Europa i generasjoner, men vi har ikke sett så mye av det i Drammen ennå. Dette er et av de første prosjektene i byen hvor vi fikk lov til å legge halvparten av utomhuskravene til den store takterrassen. Takterrasser er benyttet alt for lite i storbyene, se bare på Oslo; på takene er det store ubenyttede arealer for beboere som trenger sol, frisk luft og stillhet, fremfor skygge, eksos og skygge på bakkeplan, påpeker Heum.

– Det har bare vært boligbebyggelse her tidligere, så forurensing var det ikke. Men grunnforholdene i Drammen er svært krevende, med masse kvikkleire. Vi måtte dypt for å grave ut til parkeringskjelleren, så vi har spuntet rundt hele byggegropa og pelet til fjell, forklarer prosjektleder Morten Sørlie hos OKK.

OKK startet opp i mars 2010, etter at fire eldre bygninger ble revet måneden før. Bortsett akkurat fra i Rømers vei, er det bebyggelse tett inntil på alle kanter.

Trang byggeplass
– De største utfordringene lå nok allikevel i logistikken på en trang tomt. Vi bygde mer eller mindre på hele tomta og hadde svært lite lager- og riggplass. Brakkeriggen og krana var plassert inne i gårdrommet, så vi måtte leie en del av gata. Byggets bæresystem består av en kombinasjon av plasstøpte konstruksjoner, stål og plattendekker med påstøp. Skulle vi gjort noe annerledes burde vi, av hensyn til vanskelig atkomst og innheising av elementer og materialer, ha benyttet en ren plasstøpt konstruksjon, sier Sørlie.

Selv om innsalget på prosjektet var det første i området etter finanskrisen, gikk omsetningen over all forventning. Leilighetene spenner fra 42 kvm til 143 kvm, men er også sterkt differensiert i pris. Den billigste gikk for 1,3 millioner. På motsatt side av prisskalaen er en av de to toppleilighetene mot sydvest.

– Borettslagsleiligheter har alltid vært populære i Drammen. Denne leiligheten gikk for 7,1 millioner – prisrekord for en borettslagsleilighet her i byen, forteller Heum entusiastisk.

NBBO har lagt standarden på Rømersvei høyt, både i design, valg av materialer og i utførelse. At målgruppa først og fremst befinner seg i 50 +, legger ikke Heum skjul på. Det finnes også yngre kjøpere, men behovet og etterspørselen etter denne type boenheter er sterkt voksende for de av oss som ønsker lettstelte leiligheter på ett plan, og der endeløs snømåking eller gressklipping blir ukjente begreper.

– Dette er boliger som det skal være godt å bo i når man blir eldre. Vi har sterk fokus på livsløpstandard og universell utforming, fastslår Heum.

Selv om alle har balkonger, er det nok ikke tvil om at takterrassen på 320 kvm vil bli populær. Denne vil bestå av åpne flater, men også avskjermede områder under en pergola. Terrassen skal ha både fliser, royalimpregnert panel og beplantning.

Kobber og tegl
At naboprosjektet i Cappelens gate er i sterkt slektskap med Rømersvei er det ikke tvil om. Med lett gjenkjennelige elementer, som samme type tegl, men om mulig med enda flere innslag av kobber takrenner og i fasadene.

– Vi ville ha en høy standard. Selv om OKK har hatt en totalentreprise, har de vært sitt ansvar bevisst og kjøpt og benyttet kvalitetsprodukter, selv om de sikkert kunne gjort det billigere enkelte steder, bekrefter Heum.

Den pågående boligbyggingen på motsatt side av tomta vil bestå av 37 leiligheter, også der med underliggende p-kjeller. Den totalentreprisen har OKK fått.

– De har holdt hva de har lovet og levert til rett tid. Hos oss var det ikke noe tvil, OKK fikk fornyet tillit, så vi signerte dem straks på det prosjektet også, sier Heum.

– For oss i OKK har det vært et utfordrende prosjekt med tanke på grunnforhold og logistikk. Men det er gjennomført i et hyggelig samarbeid med NBBO. Vi er jo spesielt fornøyde med at vi har klart å sette det preget på bygget som arkitekten hadde intensjoner om, avslutter Sørlie.

Tekst og foto: Trond Joelson

 


Flere prosjekter