Furulundtoppen Panorama

Furulundtoppen Panorama

Sted: Oslo

Prosjekttype: Boliger

Antall leiligheter: 9

Kontraktsum eks. mva:
26,5 millioner kroner

Byggherre: Furulundtoppen Utvikling

Totalentreprenør: BundeBygg

Arkitekt: Heggelund & Koxvold

Rådgivere: RIB: Seim & Hultgreen- RIA: Reinertsen Engineering - RIBR: NBC- RIG: Multiconsult - RIE og utførende: Hako Elektro - Prosjektering rør: Comfort Consult - Rådgiver og utførende ventilasjon: Bjerke Ventilasjon

Underentreprenører og leverandører: Riving: Veolia Miljø Entreprenør - Rør: Oslo VVS Service - Plattendekker: Nordisk Prefab - Betongleveranse: Unicon - Byggevarer/trelast: Maxbo Proff Fossum - Armering: Celsa Steel Service- Stålarbeider: Næsset mek. Verksted - Taktekking og membran: Korslund Tak & Membran - Kjøkken: HTH Prosjektavdeling - Prefab balkonger og trapper: UBAB Ulricehamns Betong - Heis: Elevator - Forskaling: Peri Norge - Garderobeskap: Garderobe-Mannen Prosjekt - Dekkestøp og gulvsparkling: Betongmann - Parkett: ParkettPartner - Vinduer og balkongdører: Lian Trevarefabrikk - Solavskjerming: Scandic Markiser - Sentralstøvsuger: Vakuumsystemer - Stillaser: Drammen Maskinutleie - Ståldører, brannisolering og -tetting: Firesafe - Gassanlegg: Alfa Olis Gass & VVS - Bodvegger: Troax Nordic - Rekkverk: Artom - Tredører: Swedoor - Maler-, mur-, puss-, flis- og badegulvstøp: Bygg & Mal - Blikkenslager: Walter Fritz- Utvendig panel: XL-Bygg Smørgrav Sag- Brannluker: Overlys - Garasjeport: Monterings-Service - Fuging: Øyan & Schie Fuging - Lås og beslag: Ingeborg Beslag - Systemhimlinger: Bygg och Akustikmontage

De ni leilighetene som BundeBygg nå har overlevert på Bestum i Oslo har alt; svært gode sol- og utsikts-forhold med tilsvarende høy kvalitet i materialvalg og utførelse.

– Med en slik fantastisk beliggenhet måtte vi ganske enkelt ha eksklusiv kvalitet i hele prosjektet, bekrefter Olav Hansson i Furulundtoppen Utvikling, som har blant andre både Procap Eiendom og Bunde Eiendom på eiersiden.

Nabolaget på attraktive Ullern består for det meste av nye og gamle eneboliger og rekkehus. Disse leilighetene er fordelt i tre frittstående, treetasjers bygg med tre boenheter i hver. Innkjøring til den felles parkeringskjelleren i front er fra veien Furulundtoppen, som er en blindvei. Den sørvest vendte tomta har sol hele dagen, og fra de fleste leilighetene har man utsyn mot så vel Kolsås som utover fjorden.

– Furulundtoppen Panorama ble innledningsvis tegnet av Yran & Storbråten Arkitekter. Vi overtok etter at det ble rammesøkt, og har bearbeidet detaljprosjekteringen. Sluttresultatet nå avviker i liten grad fra deres opprinnelige prosjekt, sier arkitekt Peter R. Wigglesworth hos Heggelund & Koxvold AS Arkitekter MNAL.

Naboskepsis
Det eneste bygget, en villa, som sto på den knapt to mål store kvadratformede tomta, ble revet i oktober 2009. Tidlig i prosjekteringsfasen støtte aktørene på utfordringer, også for BundeBygg som er totalentreprenør i en samarbeidsentreprise med byggherrene.

– Det var en viss nabomotstand mot utviklingen av eiendommen, der tolkingsregler vedrørende oppfylling til gesimshøyder ble et stort tema. De planlagte takterrassene falt da ut av prosjektet, forklarer prosjektleder Olav Bjørnerås.

– Jo, det var en kamp om terreng og gesimshøyder, og det medførte at vi måtte prosjektere på millimeteren. Det ble en skreddersøm av terrenget for å kunne møte reguleringsbestemmelsene slik at det ikke skulle danne grunnlag for at naboene skulle kunne stanse prosjektet. Skulle takterrassene fortsatt være inkludert, måtte vi presse bygget ned. Det ville medføre vanskeligheter med hensyn til forskriftskravene med dagslys i oppholdsrom, bekrefter Wigglesworth.

Bærekonstruksjonene er plasstøpt betong, stål og plattendekker. Selv om det da ikke var et krav har byggherrene lagt inn radonsperre under de tre byggene. Parkeringskjelleren med 16 plasser er sprengt ned åtte meter på det meste til underkanten av fundamentet. Det er direkte oppgang med trapper og heis fra garasjen og boder opp til leilighetene. Bodene ligger ved siden av selve p-kjelleren, og sprenger minstekravet på 5 kvm ettertrykkelig. Arkitektene og byggherre tok konsekvensen av at mange som flytter ikke er nevneverdige interessert i å kaste det meste av det de eier grunnet plassmangel. Her har hver beboer hele 12 kvm til disposisjon i sin bod.

Maks utnyttelse
– Liten lagerplass på tomta ga utfordringer for oss og våre samarbeidspartnere med hensyn til logistikken. Det var begrenset hva vi kunne motta av vareleveranser før vi akkurat trengte det. Vi leide en del av veien av kommunen for plassering av brakkeriggen, som ble målplassert svært nøyaktig. Da vi skulle montere de plasstøpte balkongene på det nordvestre bygget, var det kun 20 cm til veggen på brakkeriggen, forteller Bjørnerås.

Det er småhuspreg over de tre byggene. Hver leilighet disponerer en hel etasje alene, og alle har terrasse på mark eller en stor balkong med delvis innglassete rekkverk. Balkongene har en finurlig løsning for overflatevannet som gjør synlige takrenner unødvendige. Fallet går ut mot en renne, med et avløp tilbake inne i balkongplata som går inn i veggen og ned. De øverste balkongene har en takbrem med horisontale, faste persienner i aluminium.

– Den har to oppgaver: rent visuelt drar den bygget ned, man får «avsluttet» fasaden øverst. Men det er ikke bare arkitektonisk pynt, den har også en praktisk funksjon. På grunn av regelverket for terskelfrie innganger og beslag i bunn av dørene, har den også pleksiglass, som bidrar til å skjerme for vann, snø og sol ved inngangspartiene, sier Wigglesworth.

Utstyrsnivå
De ni leilighetene er hver på ca. 120 kvm. Unntaket er en leilighet på 108 kvm og en på 140 kvm. Den siste ligger i første etasje i det øverste huset, over parkeringskjelleren. De kvadratmeterne ekstra har kommet til som en følge av behovet for areal til markterrassen til leiligheten over. I stedet for å fylle opp volumet med jord eller masse, som også ville medføre ekstra laster for dekket over p-kjelleren under, valgte man å fylle den med «luft» – det ble anledning til lage en eksklusiv kjellerstue. Både stue og dette ekstraarealet kan nå dra nytte av gasspeisen som har glassfront ut mot begge rommene.

Alle enhetene har to bad (et med kar), balansert ventilasjon med varmegjenvinning, HTH-kjøkken, elektrisk oppvarmede gulv, eikeparkett, gasspeis med uttak også på balkong/terrasse, downlights i entreer, og sentralstøvsuger. Støvsugerløsningen har tre aggregater (ett for hvert bygg) plassert i kjelleren.

Selv om standard utstyrsnivå var godt over snittet, var det allikevel mange av kjøperne som valgte ytterligere oppgraderinger. Foruten å kunne velge utforming og overflater på kjøkkenløsningene, samt fliser på bad var tilvalgsprogrammet nær sagt uendelig. Man kunne velge mellom profilerte eller uprofilerte dører, profilerte tak- og vegglister, parkett og gulvlister, all baderomsinnredning og utstyr, forskjellig farge og design på lysbrytere og armatur og plassering av stikk. Mange valgte ytterlige downlights i oppholdsrom, i tillegg bestemte utbygger at det skulle monteres flere downlights i de store garderobeomådene. For de ni leilighetene utgjorde dette mellom 40 og 50 flere lyspunkter i himlingene.

Føning på toalettet
Enkelt har tatt tilvalget helt ut. En av leilighetene har elektrisk wc med underspyling og føning! En annen har kjøkkenbatteri med lys, og et elektronisk kontrollpanel der man bl.a. kan skifte farge på lyset og der armaturen husker strålebilde og temperatur på vannet som ble brukt sist. To leiligheter har integrert lydanlegg, med røranlegg i vegger og tak og uttak forskjellige steder i leiligheten og ute på terrasse/balkong.

– De aller fleste vanlige tilvalg genererte ikke en høyere pris. Men det er en ressurskrevende prosess å håndtere slike individuelle krav og ønsker, ikke minst å komme ut med et økonomisk resultat på plussiden. Spesielt også dersom endelige beslutninger lar vente på seg eller forandres i prosessen, sier Bjørnås. Men han understreker samtidig at det har vært et hyggelig samarbeid med en kreativ og kvalitetsbevisst byggherre.

Fornemt
Den skrånende tomta har opparbeidede og intime nivåer med uteplasser med ferdigplener og grøntområder, og et stort innslag av granittstein. Snøtunge vintre kan man nå se lyst i møte; alle gangveier og utvendige trapper har varmekabler. Hvit puss på grunn- og støttemurer sammen med jernvitrolbehandlet sibirsk lerk i fasadene gir et lyst og fornemt inntrykk. Flere plassbygde blomsterkasser i sibirsk lerk er tilpasset utearealene og er med på å forskjønne prosjektet ytterligere.

Det er ikke første gang BundeBygg og arkitektene i Hegglund & Koxvold har jobbet sammen i boligprosjekter. Resultatet på Bestum har blitt svært vellykket, noe Peter R. Wigglesworth også tilskriver en svært positiv, engasjert og aktiv byggherre. Han er også klar på hvilken innflytelse Furulundtoppen Panorama har på det arkitektoniske helhetsinntrykket i nabolaget.

– Det er definitivt ikke ofte man kommer over sentrale tomter med slike kvaliteter i Oslo, og disse nye byggene har definitivt bidratt til å forskjønne inntrykket i strøket, påpeker Wigglesworth.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter