Giske vil ha mineralstrategi

Dette sa han til Norsk Arbeidsmandsforbunds årsmøte den 12. mai 2011. Norsk Bergindustri vil gjerne være med på å gi statsråden applaus for at han har inntatt et slikt standpunkt.

- Norsk Bergindustri er glad for at næringsminister Trond Giske nå anerkjenner at mineraler er en ressurs som bør forvaltes med bevissthet og omtanke til beste for samfunnet, sier generalsekretær Elisabeth Gammelsæter i Norsk Bergindustri.

Norsk Bergindustri var tidlig ute etter at mineralloven ble vedtatt og sa at loven bør følges opp av en mineralstrategi, sier Gammelsæter. Vi har vært land og strand rundt med vårt dokument Mineraler som mulighet: behovet for en mineralstrategi i Norge. Arbeiderpartiet og regjeringen har lyttet, men foreløpig ikke villet konkretisere planene sine. Senterpartiet er også opptatt av hvordan mineralene forvaltes.

Verdens befolkning øker, og folkerike land i Østen har fått økt økonomisk makt, noe de ønsker å bruke til beste for sin befolkning ved å satse på utvikling. Dette krever ressuser. Europa forbruker 20% av verdens malm og mineraler, men produserer mindre enn 4%. Derfor har EU begynt å bekymre seg for langsiktig råstofftilgang gjennom råmaterialsinitiativet. Finland var tidlig ute med å følge opp med en nasjonal mineralstrategi. Dette har blitt fulgt opp av Sverige. Viktige land som vi konkurrerer med forvalter derfor sine mineralressurser strategisk. Det er derfor veldig bra at norske myndigheter følger opp og vil ta et initiaitv til en slik strategi sier Gammelsæter.

Norsk Bergindustri er spent på fortsettelsen i form av innholdet i en slik strategi.