Norsk selskap bygger grønn by i Kroatia

Sør for Zagreb har det norske selskapet Emerging Europe Land Development (EELD) kjøpt 2,3 millioner kvadratmeter for å bygge en hel by på størrelse med Halden.

Samhandelen mellom Norge og Kroatia er foreløpig liten, og utenlandske investorer generelt har vegret seg litt for å sprøyte penger inn i kroatiske prosjekter. Men noen satser i det populære ferielandet, som foreløpig er utenfor EU.

– Vi representerer 700 investorer som har satset rundt én milliard kroner de siste tre årene på fem store prosjekter i Kroatia, og vi er ikke bekymret, sier styreformann Even Lønnheim i EELD til NTB.

Kongetitt
Lønnheim er fra Kristiansund, men investorene i EELD er fra hele Norge. På næringslivsseminar i Zagreb torsdag fikk Lønnheim sjansen til å presentere prosjektene sine for kong Harald og den kroatiske presidenten Ivo Josipovic.

– Et av prosjektene, Kupinec, er et område sør for Zagreb der vi bygger en grønn by. Den vil romme 10.000 boliger og 600.000 kvadratmeter næringsbygg,

I tillegg blir det skoler, helsesenter, barnehager, grøntanlegg, kulturtilbud og restauranter. Byutviklingen er en langsiktig satsing som vil ta ti år å ferdigstille, sier Lønnheim.

EELD har også andre prosjekter på gang, blant annet bygging av forretningsbygg i sentrum av Zagreb og et helt kjøpesenter som er ferdig allerede og åpner til høsten.

Bidrar lokalt
Hensikten med statsbesøket til Kroatia er å profilere Norge og norske verdier. I tillegg til å videreutvikle det utenrikspolitiske samarbeidet innen FN, NATO, energi og klima ønsker Norge å legge grunnlag for økt samhandel med vekt på maritim sektor, fornybar energi, miljøteknologi og innovasjon.

– Dette er områder der vi har felles interesser, og som bør utvikles videre gjennom akademisk samarbeid, vitenskapelig og teknologisk forskning og forretningsprosjekter, sa kong Harald i sin tale til næringslivsrepresentantene torsdag.

På god vei
EELD føler de er godt på vei.

– Vi føler oss godt tatt hånd om i Kroatia. De lokale myndighetene er svært positive. Prosjektene tilfører Kroatia blant annet nye ideer og kompetanse. Vi har hovedkontor i Zagreb, så det er lokal utvikling og styring av prosjektene derfra. Dessuten skaper det arbeidsplasser. Bare på kjøpesenteret vi har anlagt blir det 500 ansatte, sier Lønnheim. (©NTB)