Ingen oversikt over jordskjelvsikring

Norske myndigheter er redd det kan bli for dyrt å sjekke om landets samfunnskritiske bygg kan tåle et jordskjelv uten å rase sammen.

Samtidig vet man at det er de tettest bebodde områdene i Norge slik som Oslo og Bergen som er blant de mest utsatte for eventuelle skjelv.

- RIF har kalkulert kostnaden for en sjekk til cirka 30 000 per bygg. Det er viktig å vite hvilke bygg man kan regne med i en krisesituasjon, noe vi også har påpekt ovenfor myndighetene i flere brev uten å få gehør, sier RIFs adm. dir. Liv Kari Skudal Hansteen.

I 2004 kom det en standard for alle nye bygg ift jordskjelvsikring. Denne hadde ikke tilbakevirkende kraft. Myndighetene vet derfor ingenting eller lite om hvilke eldre samfunnskritiske bygg slik som sykehus, brannstasjoner, politistasjoner etc som kan stå etter et skjelv.

Dette har RIF påpekt ovenfor Politidepartementet og KRD i flere brev uten å nå frem fordi det er uklart eierskap til offentlige bygg, samt at myndighetene er redd for at eventuelle tiltak blir for dyre.

RIF har regnet på det og i det siste brevet vi sendte til KRD skisserte vi en sum på cirka 30 000 for å avklare hvilke bygg man kan regne med hvis katastrofen inntreffer. Utover denne summen er det umulig å si noe eksakt om hva en komplett sikring vil koste – det kan være alt fra enkle tiltak til mer kostbare utbedringer. Uansett ville en gjennomgang avklart hvilke samfunnskritiske bygg man kan regne med i en krise.

Med Eurokodene som kom i fjor ble kravene til jordskjelvssikring av bygg utvidet og ingeniørene kurser seg stadig innen dette fagfeltet.