Oslo S stenges i 45 dager

Jernbaneverket stenger i sommer Oslo S for nesten all togtrafikk i 45 dager, fra 26. juni til 8. august.

Bare reisende med Østfoldbanen og utenlandstoget vil slippe alternativ transport under togstansperioden, fra 26. juni til 8. august.

Neste sommer, altså sommeren 2012, vil togstansen ved Oslo S også gjelde togene på Østfoldbanen, i tillegg til de togene som berøres nå.

De foreløpige planene går ut på at togstansen blir like langvarig neste sommer.

Utskifting og fornying av infrastruktur er årsaken til togstansen. Men når utskiftingen av sporveksler, kjøreledninger og annet utstyr er ferdig, blir det bedre tider.

– Da skal jernbanen i Oslo-området ha samme tekniske standard som Gardermobanen og et livsløp på 30 år, lover jernbanedirektør Elisabeth Enger.

To milliarder kroner vil da være brukt på fornyelse og utbedring av jernbanelinjer i Oslo-området.

Skippertak
Jernbanedirektør Enger regner med å få utført like mye arbeid på seks uker i sommer som hun ellers ville trengt 18 måneder på å få utført dersom togtrafikken gikk som nå.

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) var til stede sammen med den øvrige jernbanetoppene da Enger torsdag redegjorde for fornyingsarbeidet som er planlagt i sommer.

Statsråden mener skippertaket som Jernbaneverket tar på Oslo S, er beste løsning for publikum.

– Det vil gjøre en stor forskjell for reisende. Alternativet ville vært verre, med jernbanearbeid og en vanskeligere hverdag for publikum i halvannet år, bemerket statsråden.

Hun varsler 40 millioner kroner ekstra til jernbaneformål i revidert nasjonalbudsjett i mai. Pengene skal brukes på jernbanestrekninger utenfor osloområdet.

Setter opp busser
I ukene Oslo S stenges for togtrafikk i sommer, vil togene til NSB, NSB Gjøvikbanen og Flytoget bli kjørt til nærliggende stasjoner. Der vil det bli satt opp busser. Sammen med T-banen vil bussene sørge for at reisende kommer dit de skal.

NSB varsler at togene vil bli snudd på henholdsvis Skøyen, Drammen, Lillestrøm og Bryn stasjoner.

NSB har leid inn over 150 busser som vil bli satt inn i perioden sporene er stengt.

Flytoget
Flytoget vil gå som normalt mellom Lillestrøm og Oslo Lufthavn Gardermoen. Mellom Drammen og Lillestrøm vil det bli kjørt buss.

Administrerende direktør i Flytoget, Liv Bernander Silset, gjør alle sine kunder oppmerksom på at det vil ta noe lengre tid enn vanlig å reise til og fra Oslo lufthavn.

– Vi ber derfor våre reisende om å beregne 20 minutter ekstra tid på reisen, sier hun.

Mens Oslo S er stengt for togtrafikk i sommer, skal blant annet skinnegang og kontaktledninger mellom Etterstad og Lysaker fornyes. Denne strekningen i Oslo er hovedpulsåren i norsk jernbane. På en hverdag passerer ca. 600 tog med 60.000 passasjerer gjennom Oslotunnelen, ifølge Jernbaneverket.