Boligmangelen øker

Det årlige boligbehovet i Norge frem mot 2020 ligger mellom 28.000 eller 36.000 nye enheter alt ettersom man tror på en lav eller høy befolkningsvekst.

Denne økende underbalansen i det norske boligmarkedet dokumenteres i en scenario-analyse for boligbehovet i Norge for årene 2010-2020 som Prognosesenteret har utarbeidet på oppdrag fra Boligprodusentenes Forening. I dag nærmer boligbyggingen seg det laveste nivået i prognosen etter å ha vært nede på om lag 16.000 enheter under finanskrisen for et par år tilbake.

Boliganalysen ble presentert på boligkonferansen til Boligprodusentene som arrangeres for andre gang.

I analysen er det tatt utgangspunkt i tre ulike scenarier for befolkningsprognose, henholdsvis Lav, Middel og Høy når det gjelder fruktbarhet, levealder, innenlandsk mobilitet og netto innvandring. I beregningen er det også lagt til grunn en sanering i form av riving, forråtnelse eller brann på 5000 boliger per år som må karakteriseres som lavt da den betyr en gjennomsnittlig levetid per bolig på mer enn 400 år.

En sanering på eksempelvis 15.000 boliger per år som betyr en levetid på boliger på 150 år, betyr at boligbehovet kan påplusses med yterligere 10.000 nye boliger per år som vil bety at landet går mot en skrikende boligmangel.

I tillegg til en analyse at befolknings- og husholdningsutviklingen basert på tall fra Statistisk Sentralbyrå har Prognosesenteret også gjennomført 1.000 intervjuer for å kartlegge norske hustanders flytteplaner og boligpreferanser.

Ved å koble befolkningsendringene med boligbrukernes ønsker og behov avdekker analysen at det er vesentlig færre som vil bo i eneboliger og småhus enn de som bor i disse boligtypene i dag. Mer enn halvparten av dagens boligmasse består av eneboliger. Analysen viser at nybyggingen må dreies kraftig over mot å øke leilighetsandelen. Underdekningen av leiligheter er beregnet til 237.000 enheter.

Forutsatt fortsatt høy befolkningsvekst, vil den norske befolkningen øke med nesten 63.000 personer per år frem mot 2020. Befolknings- og husholdningsveksten vil være størst i aldersgruppen 65-74 år. Veksten i aldersgruppen 65+ vil alene stå for mer enn halvparten av den samlede befolkningsveksten. Denne økningen vil isolert ett være en viktig driver i behovet for å tilføre sentralt beliggende leiligheter, kommenterer Prognosesenteret.

Noe overraskende er det relativt små bevegelser mellom by og land om vi ser på hvordan man bor i dag sammenlignet med hvordan man ønsker å bo i neste bolig om 10 år. Særlig overraskende er det at man registrerer en liten nedgang i andelen som vil bo i by om 10 år sammenlignet med dagens situasjon. Dette forklarer Prognosesenteret med at yngre aldersgrupper som i dag bor i byene, på sikt ønsker å flytte ut av byene, mens eldre derimot i større grad ønsker å flytte inn til byene.