Terje S. Backe er død

En nestor i norsk byggenæring, Terje S. Backe, er død 77 år.

I tillegg til å bygge opp en av landets største entreprenørkonserner gjennom BackeGruppen, tok Terje S. Backe seg også tid til å drive aktivt innen arbeidslivets organisasjoner. Han har lagt ned et betydelig arbeid ikke minst i entreprenørenes egen organisasjon og i NHO. Han var også glødende interessert i forskning og utvikling, og dette resulterte bl.a. i at BI fikk meget stor støtte til å opprette et eget senter for byggenæringen. Dette senteret vil for alltid bli forbundet med hans navn. Backe jobbet alltid for å forene ulike interesser. Han representerte i mange år også de norske entreprenørene i ulike utenlandske fora.

Det var et hardt slag for Terje S. Backe da hans sønn Peder B. Backe døde i fjor – så alt for tidlig. Det er ikke tvil om at sønnens død gikk sterkt inn på han. Faren var stolt av den rolle også Peder tok i samfunnet – og at Peder bygde videre på det fundament faren hadde bygget opp.

Backemodellen var vist seg å være bærekraftig og suksessrik. Gjennom sin ekspansjon har BackeGruppen satset på solide, lokalt forankrede entreprenørbedrifter. Utgangpunktet var Ing. Gunnar M Backe i Oslo som ble etablert av Terje S. Backes far i 1946. Men en sterkt medvirkende årsak til at entreprenørvirksomhet er blitt en slik suksess, er evnen man har hatt til å plukke ut gode ledere i de ulike virksomhetene. Selv om alt er samlet i ett konsern, er dette likevel lokalt styrte bedrifter som står sterkt i sine respektive regioner. Fra å være et Østlandsdominert konsern, har man ekspandert og har nå virksomhet både i Rogaland, Hordaland og i Trøndelag.

Han var levende opptatt av hva som rørte seg rundt om. Han var også sterkt opptatt av hva vi skrev om i Byggeindustrien. For oss var han en meget viktig støttespiller.

På kort tid har to høvdinger fra en og samme familie gått bort. Dette smerter i familien, men det er sorg også langt ut i det norske samfunnet. Terje S. Backe var et forbilde for mange.