Pensjonist-rush etter leiligheter

Om ti år vil pensjonister mye heller bo i leiligheter enn i eneboliger viser en ny undersøkelse som sammen med eldrebølgen vil øke behovet sterkt for leiligheter.

I dag ønsker bare 25 prosent i aldersgruppen 65-74 år å bo i leilighet. 53 prosent vil bo i enebolig og 24 prosent i småhus. Det viser en undersøkelse Prognosesenteret har laget for Boligprodusentenes Forening.

På spørsmål om hvor de ønsker å bo om ti år, svarer hele 53 prosent av den samme gruppen leilighet, mens enebolig og småhusandelen har minket til henholdsvis 21 og 10 prosent.

– Denne forskyvningen kommer i tillegg til den allerede mye omtalte eldrebølgen. Og den bølgen handler ikke bare om pensjonsreform. Vi trenger også en reform av boligmassen. Behovet for å bygge flere leiligheter er stort, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.

Stort avvik
Funnet er en del av en større undersøkelse som presenteres på Boligkonferansen 2011 i Oslo tirsdag 10. mai. Nordmenn er spurt om hvordan de ønsker å bo i 2020.

Et av de viktigste funnene er at det er et stort avvik mellom den eksisterende boligmassen og nordmenns boligpreferanser. Rapporten konkluderer med en underdekning på hele 237 000 leiligheter.

– Det er et sterkt signal til bransjen, men også til politikere og andre som skal regulere, sier Jæger som håper boligstruktur og boligbygging nå blir en del av den kommende valgkampen i kommunene.

– Konsekvensene av for lite bygging, er omfattende. Boliger blir dyrere, som i sin tur gir høyere renter, som i sin tur igjen svekker landets konkurransekraft i forhold til utlandet, fremholder han.

Slipper hagen
Det er flere grunner til at eldre peker seg ut som potensielle leilighetskjøpere.

– Det er en stor fordel å bo på ett plan når man kommer opp i årene. Du slipper også å holde tritt med en hage som vokser eller bekymre deg for et gjerde som burde vært malt, sier Jæger.

Leiligheter ligger også som regel sentrumsnært med kort vei til butikker og andre nødvendigheter.

Bransjen er i det minste på rett vei. Første kvartal i år sto leiligheter for over halvparten av alle igangsatte boliger:

For alle
Her finner du programmet: http://boligkonferansen.no/Program-10.-mai

Konferansen er åpen for alle. Foruten presentasjon av undersøkelsen vil blant annet Høyre-leder Erna Solberg presentere opposisjonens boligpolitiske manifest, sjeføkonom Harald Magnus Andreassen fra First Securities skal presentere ferske markedstall og Henrik Syse skal ha filosofiske betraktninger om bolig.