Kontroll på brann i Flekkefjord

Brannmannskapene som kjemper mot brannen i Gyland i Flekkefjord, fikk søndag kveld kontroll over flammene.

– Det brenner fortsatt, men det har roet seg veldig nå i kveld ettersom vinden har løyet og det er blitt kjøligere i været, sier brannsjef Svein Gunnar Larsen ved Flekkefjord brannstasjon, til Fædrelandsvennen.

Det meste av mannskapene drar hjem natt til mandag.

Mandag morgen stiller Sivilforsvaret med et mannskap på 25 mann. Brannvesenet er også blitt lovet assistanse fra helikoptrene.

Underbrannmester Tor Presterud i Flekkefjord brannvesen mener bebyggelsen ikke skal være truet. Selv om flammene har nærmet seg flere hus i Fedjesdal, har brannfolkene hele dagen arbeidet med å dynke terrenget rundt med vann.

Tjukk røyk
Ifølge brannvesenet er ingen evakuert, men flere familier har husene sine. Det har vært meldt at flammene har vært 50-100 meter fra noen hus.

– Røyken er så kraftig at den kan ses helt til Moi i Rogaland nå, sier en travel brannkonstabel, Morten Velund, til NTB.

Naboer forteller NRK om tjukk røyk som ligger over hele Fedjestadtjødna, og en av dem har måttet fjerne hestene sine, fordi dyrene ble urolig av all røyken.

Fire helikoptre ble satt inn i arbeidet ved 17-tiden, og 50-60 personer deltok i det krevende slukningsarbeidet. Alle nabobrannvesen er varslet.

– Vi har både med oss brannfolk, folk fra Sivilforsvaret og lokale bønder med traktorer og vannvogner. Vi trenger egentlig ikke så mange flere folk, men maskiner som kan kjøre vann, sier Velund.

Sterk vind
Ved bebyggelsen som trues av brannen, går det greit å skaffe vann, men inn i terrenget må det fraktes. Brannsjef Svein Gunnar Larsen i Flekkefjord kommune omtalte situasjonen som kaotisk søndag ettermiddag.

– Flammene nærmer seg bebyggelse i Fedjesdal, og ikke langt fra skogbrannen er det en skole, barnehage og jernbane, sier Larsen til NTB.

Han vil ikke anslå størrelsen på området som er i brann, men forrige helg tok flammene omkring 2.000 mål skog i samme område.

– Ingen har oversikt. Vinden er sterk, og det er 20 grader i lufta, så slukningsarbeidet er veldig vanskelig, sier Larsen. Vinden blåser også i retning bebyggelsen, noe som gjør situasjonen enda mer usikker.

Spredningsfare
Også forrige helg brant det i det samme skogområdet mellom Homme og Fedjesdal i Gyland. Forrige helg hjalp regnskyll brannmannskapene å temme flammene. Men etterslukkingen har pågått gjennom hele uka.

– Vi har mer eller mindre vært på stedet siden forrige helg. Vinden har også vært kraftig i natt. Nå brenner det ut i frisk skog, så det kan fort bli en storbrann, sier brannkonstabel Morten Velund på Flekkefjord brannstasjon til Avisen Agders nettutgave.

Brannvesenet i Flekkefjord ba om helikopterhjelp da brannen blusset opp søndag morgen. Det ene skogbrannhelikopteret, som er i beredskap på Torp i Sandefjord gjennom skogbrannsesongen, ble sendt av gårde først.

Også ved Lyngdal, Kvinesdal og Hægebostad ble det meldt om mindre branner søndag. Også flere andre steder i landet har det vært meldt om branner, men alle har blitt slukket.