Bygg- og anleggsnæringen er populær blant studentene

Hvert år kartlegger Universum hvor norske ingeniørstudenter ønsker å jobbe. Bygg- og anleggsnæringen har aldri tidligere scoret så høyt som i 2011. Dette er imponerende og viser med all tydelighet at næringen vår er en attraktiv og spennende arbeidsplass. Nå er det viktig å holde trykket oppe!

Liv Kari Skudal Hansteen

Adm. dir. Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF)

Andre gjestekommentatorer

Bård Hoksrud, Frp

Frode Nilsen, LNS

Johan Arnt Vatnan, Skanska

Stein Tosterud, Unicon

Terje R. Venold, Veidekke

Petter Eiken, Skanska

Anne Marit Bjørnflaten, Ap

Jon-Erik Lunøe, Selvaagbygg

Ole Wiig, NSW

Steinar Gullvåg, AP

Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

Morten Christensen, MajaTeknobygg

Hanne Rønneberg, SINTEF Byggforsk

Ketil Lyng, BNL

Kyrre Olaf Johansen, Entra Eiendom

Sven, Chr. Ulvatne, Backe Bygg

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Elisabeth Enger, Jernbanedirektør

Jan Eldegard, byggutengrenser.no

Jon Sandnes, EBA

Pål Egil Rønn, AF Gruppen

Øyvind Halleraker, Høyre

Trond Johannesen, MEF

Martin Mæland, OBOS

Liv Kari Skudal Hansteen, RIF

Terje Nøstdal, Belief

Frank Ivar Andersen, Byggmesterforbundet

Kim Robert Lisø, SINTEF Byggforsk

Tale Halsør, ZERO

Egil Skavang, Arkitektbedriftene

Ser man på de 25 mest attraktive arbeidsgiverne i Universums undersøkelse så er ni av dem enten entreprenører eller rådgivere. Ekstra gledelig er det for RIF at fire av våre rådgivende ingeniørfirmaer er blant de 10 mest attraktive arbeidsgiverne. Best ut av alle kommer Sweco på en imponerende 3. plass. Det er ikke tilfeldig. Nylig hadde jeg gleden av å holde et innlegg på Gardermoen om fremtidens ingeniører der blant annet høyskolene, NTNU og kunnskapsdepartementet var tilstede. I pausen kom en studieleder fra Høgskolen i Sogn og Fjordane bort til meg. Hun fortalte begeistret at hennes førsteårs studenter hadde kontaktet Sweco i Førde for å lære mer om miljø og bærekraft. De hadde hørt om Sweco og lest om selskapet på nettet, men ville gjerne vite mer om hva som lå bak ordene og ambisjonene om å forbedre samfunnet i en bærekraftig retning. Swecos lokalkontor i Førde stilte villig opp for studentene og etter å ha tilbrakt tid med dem, kom studentene oppglødd tilbake til studieveilederen. De fortalte at ordene virkelig ga mening og at de nå forstod mer en noen gang viktigheten av å utdanne seg til å bli ingeniør fordi deres kompetanse utgjorde en forskjell. Hun fortalte at aldri før hadde hun sett så motiverte studenter som bare gledet seg til å fordype seg og fullføre studiet. Hun kunne ikke fått fullrost Sweco nok og det gjorde meg umåtelig stolt på vegne av rådgiverbransjen. Slik kontakt mellom næringen og studentene er gull verdt for fremtidig rekruttering og økt interesse rundt ingeniørfag.

Rektor ved NTNU Torbjørn Digernes fortalte nylig til Dagens Næringsliv at det har vært en økning på 30 prosent til sivilingeniørstudiet fra 2005 og frem til i dag. Videre er antallet jenter på sivilingeniørstudiene er mer enn doblet i samme periode. Når Dagsavisen i tilegg skriver at bygg - og anleggsnæringen er den første av alle næringer hvor kvinner i gjennomsnitt tjener mer enn menn, er dette med på å gjøre oss attraktive for fremtidens ingeniører. Likevel, det er en tøff kamp om de beste ingeniørstudentene.

Universumundersøkelsen gir en god pekepinn på hva studentene leter etter. Her svarer de at det aller viktigste hos en fremtidig arbeidsgiver er et kreativt og dynamisk miljø (52 prosent). Deretter kommer konkurransedyktig grunnlønn( 48 prosent) og at firmaet har et godt rykte (43 prosent). Derfor arbeider også mange i bygg- og anleggsnæringen aktivt og målrettet mot studentene for å gi dem innsikt i alle de meningsfylte og faglige utfordrende oppgavene som venter dem. De tilbyr sommerjobber, støtter opp under tiltak som Næringslivsringen og Energikontakten og er tilstede på høyskoler og NTNU. Under slagordet ”Hold kunnskapen varm” søkte Sweco etter 50 ingeniørspirer til sommerjobb. Responsen var overveldende. De fikk inn 1130 søkere!

Bygg- og anleggsnæringen profesjonaliseres, får flere firmaer med gode og sterkere merkenavn og byr på mange interessante og utfordrende oppgaver. Som også RIFs State of the Nation med all tydelighet viser, har samfunnet mange uløste oppgaver i forhold til miljø, klima, energi, vann- og avløp og samferdsel. Bygg- og anleggsnæringen er med på å finne morgendagens løsning på disse utfordringene. Det er flott å få bekreftet at ingeniørstudentene sterkt ønsker å være med oss på laget. Kan en egentlig ønske seg noe mer?