Holmenkollbakken vant stålpris

Norsk Stålforbund og Norsk Forening for Stålkonstruksjoner deler hvert annet år ut Norsk Stålkonstruksjonspris. For 2011 gikk prisen til Holmenkollen Nasjonalanlegg – Ny storbakke K120.

Prisen er ment å oppmuntre til anvendelse av stål og gi opphav til nye idéer og inspirerende løsninger. Prisen deles ut til en stålkonstruksjon som har kvaliteter både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi.

På bakgrunn av 8 innkomne forslag nominerte juryen tre kandidater til finalen i årets priskonkurranse. Det var i år meget høy kvalitet på de nominerte konstruksjonene. De tre finalistene er:

➤ Holmenkollen Nasjonalanlegg – Ny storbakke K120

➤ Stasjonsinngang Øst – gangbro

➤ IT-Fornebu – Portalbygget

De er alle tre flotte kandidater til Stålkonstruksjonsprisen med utmerkede kvaliteter for anvendelse av stål i de bærende konstruksjoner.

Juryen har bestemt at Norsk Stålkonstruksjonspris 2011 tildeles Holmenkollen Nasjonalanlegg – Ny storbakke K120. Presentasjon av vinnerprosjektet og prisutdelingen vil skje under Norsk Ståldag 3. november 2011 på Grand Hotell i Oslo. Prisen består av et diplom som tildeles byggherre, arkitekt, rådgivende ingeniør og stålentreprenør.

Følgende får diplom:
Byggherre: Oslo Kommune Idrettsetaten

Arkitekt: JDS Architects AS

Rådgivende ingeniør: Norconsult AS og Dipl.-Ing. Florian Kosche AS

Stålentreprenør: Lecor Stålteknik AB

Juryen har bestått av:
Gary Bates, Space Group Arkitekter AS, representant for Norske Arkitekters Landsforbund

Stig Møllersen, Multiconsult AS, representant for Norsk Forening for Stålkonstruksjoner

Kåre Solberg, FINSETH rådgivende ingeniører AS, representant for Rådgivende Ingeniørers Forening

Tonje Bay, Contiga AS, representant for Den norske Stålgruppen

Utdrag fra juryens uttalelse:
”Nye Holmenkollbakken representerer et enestående øyeblikk for Norge, hvor resultatet av design og utførelse katalyserer og inspirerer nasjonsbygging. Holmenkollen reflekterer en unik symbiose mellom form og konstruktiv utforming.

Forslaget om at Nye Holmenkollen skulle erstatte et nasjonalt ikon med en ny, moderne hoppbakke, som skulle sammenfalle med Ski-VM 2011, er i seg selv en optimistisk visjon, hvis suksess bare vil bli forstått i fremtiden. Likevel vil folkefesten som Ski-VM utløste, gjeninnsette Holmenkollens sterke posisjon som et ikon for nasjonal identitet.

Holmenkollen balanserer uanstrengt og svevende over landskapet, og innkapsler de funksjonelle aspekter av sporten i ett grep. Stålfagverkenes geometri fremhever de flytende linjer og bevegelsen av hoppbakken. Den 68 meter utkrageren, med 360 graders panoramautsikt over Oslo, setter tilskueren i det virtuelle sentrum. Utkragingen er løst uten store fundamenter fordi armene kan spenne mellom de nedre oppleggene til den bakre veggskiven og “holde” utkragingen.

Kompleksiteten i byggingen og en stram framdrift på kun ett år, er et testamente i grensesnittet mellom ingeniørkunst og arkitektur. En vindskjerm av metallduk dekker stålkonstruksjonen, synlig bare for et sekund før det endrer sitt uttrykk.”

Fakta:
Ferdigstillelsesdato: 20.01.2011 (overdratt til VM2011)

Total ståltonnasje: Samlet tonnasje er om lag 1400 tonn, hvorav 1000 tonn i hovedbærekonstruksjonen

Stålkostnad: ca. 148 MNOK

Bæresystemet
Bæresystemet er i det store bilde en statisk bestemt konstruksjon med opplegg på tre punkter: Ett på hvert av de to bein som står på publikumstorget, og ett på bakre støtte som er en 12 m høy betongskive. Mellom de nedre støttene og bakre støtter spenner konstruksjonen fritt over en lengde på 88 m, og videre bakover krager konstruksjonen fritt om lag 70 meter ut og 50 meter opp. Panoramaplattformen øverst ligger 60 m over bakkenivå.

I plan dekker tilløpskonstruksjonen inklusive vindskjermingen et tilnærmet triangulært område med en lengde på 195 m og en bredde mellom armenes ytterkanter på om lag 95 m. Fra nederste balkong under dommertribunen til panoramaetasjen er det en høydeforskjell på 86 m.

Les videre her: Utdrag fra artikkel i Stålbyggnad nr. 2 – 2011: http://www.stalguiden.com/prisvinner_finalister_2011.pdf

Norsk Stålkonstruksjonspris, historikk 

Prisen deles ut nå for 11. gang. Tidligere vinnere er:

1991 – Stranden, Aker Brygge, Oslo

1993 – Tønsberg Bibliotek, Tønsberg

1995 – Nordhordalandsbroen

1997 – Terminal A, Trondheim Airport Værnes

1999 – Vernebygg over Hamar Domkirkeruin

2001 – Flytogterminalen, Oslo S

2003 – Mortensrud Kirke, Oslo

2005 – V-house, Nesøya i Asker kommune

2007 – Papirbredden, Drammen Kunnskapspark

2009 – Ypsilon gangbro, Drammen