Overrasket over befolkningsøkning i Norge

Norge må bygge langt flere boliger, veier og mer infrastruktur enn planlagt på grunn av en uventet befolkningseksplosjon.

Totalt flyttet 73.850 personer fra utlandet til Norge i fjor. Nettoinnvandringen endte på 42.346 personer, 41 prosent høyere enn Statistisk sentralbyrås prognoser, skriver Finansavisen.

Dette betyr at prognosene som har vært brukt til å planlegge behovet for boliger, veier, kollektivtransport og kommuneøkonomi er altfor lave, sier flere eksperter Finansavisen har snakket med.

For få boliger
– Det bygges altfor få boliger i Norge. I år vil det bygges om lag 20.000 boliger, behovet er 40.000, sier Kjell Senneset, sjeføkonom i Prognosesenteret.

– Folk vil bo trangere og prisene vil stige, det er fremtidens boligmarked, sier Senneset.

Han opplyser at de pleier å justere opp SSBs tall når de gjør sine beregninger.

– Vi har merket oss at SSBs tall pleier å ligge for lavt, sier han.

I fjor spådde SSB at det i 2030 ville bo 5,8 millioner mennesker i Norge. Høyalternativet var 6,1 millioner. Ett år senere ligger tallet allerede 8,5 prosent høyere enn forutsetningene i SSBs høyeste prognose.

Mer til veier
I 2008 ble Oslo-pakke 3 vedtatt, en storsatsning på vei- og kollektivnettet i Oslo og Akershus. Pakken har en investeringsramme på 59 milliarder kroner. Altfor lite, mener Frp i Oslo.

– Hvis Oslo og Akershus skal få et forsvarlig vei- og kollektivnett behøver vi minst 100 milliarder kroner i ekstra investeringer, sier Jøran Kallmyr, byråd for miljø- og samferdsel i Oslo, til Finansavisen.

Vel en av tre innvandrerne, 34,5 prosent, som kom til Norge i fjor, kom fra Asia eller Afrika. Resten kom fra Øst-Europa eller andre vestlige land. Polakker er den største innflyttergruppen (9.500), og svenskene ligger på andreplass med 3.000 personer. Om lag én av fem bosetter seg i Oslo.