Varsler kontroll av boligkontrakter

Forbrukerombudet har nå sendt et brev til 20 boligbyggere med oppfordring om å ta i bruk de oppdaterte forbrukerkontraktene, og samtidig varsler de kontroll av de eksisterende kontraktene.

I brevet varsles det også at Forbrukerombudet vil foreta kontroller for å avdekke om det benyttes byggekontrakter med ulovlige kontraktsvilkår overfor forbrukere.

Konkret ber Forbrukerombudet om kopi av byggekontrakter fra 20 store utbyggere, for å kontrollere om avtalevilkårene er lovlige.

Brevet er sendt til Mesterhus, Nordbohus, Block Watne, Norgeshus, Blink-Hus, Selvaag Bolig, Østerhus Gruppen, Byggmann Gruppen, BoligPartner, Systemhus Norge, JM Byggholt, Veidekke, Skanska, Peab Bolig, Scandinavian Development, Planbo, NCC Bolig, Øie Bolig, Backe Prosjekt og OBOS.

Det er frivillig å benytte kontraktene. Dersom utbygger benytter egen kontrakt, er det viktig at forbrukerne undersøker at vilkårene som benyttes ikke er dårligere enn det som følger av bustadoppføringslova og forbrukerkontraktene.

- Dersom vi avdekker ulovlige vilkår, vil Markedsrådet kunne forby disse, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Det er Standard Norges forbrukerkontrakter for utbedring og oppføring av bolig og fritidsbolig som nå foreligger i oppdatert elektronisk utgave. – Kontraktene skal gjøre det enklere og tryggere for forbrukerne å inngå byggekontrakter. Nå bør utbyggerne ta disse i bruk, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerkontraktene (Byggblankettene NS 3425 – 3429B) ble revidert i 2009, og har vært gratis tilgjengelig for forbrukere på internett siden 1. desember 2009. Arbeidet med elektroniske tilpasninger er nå ferdig, og kontraktene kan tas i bruk av de store utbyggerne.

- Prosessen har dessverre tatt lang tid. Når kontraktene nå endelig er på plass, oppfordrer jeg bransjen til å ta de i bruk, sier forbrukerombud Gry Nergård.

Forbrukerkontraktene er fremforhandlet i regi av Standard Norge og representanter for byggebransjen og forbrukermyndighetene. Kontraktsvilkårene vil i utgangspunktet være minst like gunstige for forbrukerne som de ufravikelige bestemmelsene i bustadoppføringslova.

Blant annet reguleres praktisk viktige spørsmål som tidsfrister for når arbeidet skal være ferdigstilt, og retten til blant annet dagmulkt dersom arbeidet er forsinket. Kontraktene omfatter alt fra vedlikeholdsarbeid til oppføring av bolig eller fritidsbolig.

Les brevet til utbyggerne her