Bygget servicebygg for energiturisme

Akershus Energi har offisiell åpning av sin nye energisentral for fjernvarme basert på 100 prosent fornybar energi 19. mai. Betonmast Romerike har levert servicebygget for energiturismen knyttet til anlegget.

Det er en enestående varmesentral Akershus Energi skal åpne rett nord for Lillestrøm sentrum. Varmesentralen med fire mil rør for fjernvarmeleveranser til Lillestrøm, Kjeller, Rælingen, Strømmen og etter hvert Skjetten er basert på kun fornybare energiressurser.

Flis fra skogen i nærheten er grunnlasten for varmesentralen. Videre benyttes spillvarme fra kloakk fra et avløpsselskap som tre Romerikskommuner står bak. Som reservelast på kalde dager benyttes biofyringsolje i form av biodiesel som ikke stammer fra raps eller annen matproduksjon, men fra slakteriavfall som for tiden kommer fra lakseproduksjon. Dessuten er det satt i gang reguleringsarbeid for et område på 45 mål som skal bli et solvarmeanlegg som i dag vil være inne blant fem på topp i verden når det gjelder størrelse.

Snart settes det i gang bygging av et tredje bygg i energiparken. Med teknologi utviklet på Kjeller skal det produseres hydrogen av deponigass fra et avfallsanlegg fem kilometer unna på Berger i Skedsmo. Og i tilknyting til bygget skal det etableres et pilotprosjekt i form av en fyllestasjon for drivstoff for fremtidens hydrogenbiler.

Fornybar arena
Akershus Energi innså tidlig at det ville være stor interesse knyttet til Akershus Energi Varme (AEV) som er det offisielle navnet på energisentralen. Når eieren samtidig ønsket å trekke kontrollrommet noe vekk fra selve produksjonslokalet, var veien kort til å etablere et eget servicebygg som på en grei og forsvarlig måte kan håndtere all interesse utenfra og bli en viktig arena for fornybar energi.

– Vi ønsker å legge til rette for at forskningsmiljøene på Kjeller eksempelvis skal kunne drive måleforsøk basert på simuleringsdata fra energiprosessen. Videre vil bygget kunne fungere som et laboratorium for de nye miljø- og energistudiene som skal settes i gang ved Høgskolen i Akershus som nå har fusjonert med Høyskolen i Oslo. Akershus Energi har videre lang tradisjon med å tilby energilære til elever i ungdoms- og videregående skole. Og endelig har vi allerede opplevd og forventer stor pågang av delegasjoner som ønsker å få informasjon om energisentralen, kommenterer daglig leder Frank Sagvik i AEV.

Servicebygget inneholder en mottaksavdeling med flott overlys hvor det planlegges å kjøre generell informasjon. I tilstøtende rom finnes kantine med kjøkken, et auditorium med 32 plasser for presentasjoner og fjernundervisning, en kontordel med 12 plasser som kan benyttes av besøkende som skal jobbe med stoff fra energisentralen samt kontorlokaler med møterom for eventuell utleie. Et rom for kontroll og vedlikehold av varmesentralen med dusjfasiliteter er også inkludert.

Viktig oppdrag
Servicebygget som Betonmast Romerike har bygget, er ikke stort. Kun 500 kvadratmeter grunnflate med en kontraktsverdi på om lag 10 millioner kroner. Men oppdraget er et viktig referanseprosjekt for en virksomhet som startet opp for vel to år siden.

– Konkurransesituasjonen i fjor vår var tøff. Derfor representerer ikke kontrakten noen kommersiell suksess for oss. Den største verdien for oss er å kunne oppnå gode referanser hos en attraktiv byggherre som har planer. Dessuten har vi oppnådd gode kontakter blant rådgivere innenfor energi og miljø som er et miljø vi ikke kjente så godt til fra før, sier daglig leder i Betonmast Romerike, Stein Erik Pedersen, som opplyser at egen virksomhet er i ferd med å bli sertifisert som Miljøfyrtårnbedrift.

– Vi har vært opptatt av å vise oss frem for en flott kunde og levere varene så kunden blir fornøyd. Prosessen med byggherren har vært bra, følger prosjektleder Svein Rennan opp og opplyser at bygget ble overlevert med null feil 4. mars.