Skutle-kjøp til retten

Med en omsetning på tre milliarder kroner, som er en oppgang på ca. 18 % fra året før, opplevde entreprenørkonsernet Kruse Smith et svakt resultat i 2010. En av årsakene er kjøpet av entreprenørselskapet Skutle i Oslo. Nå går det mot rettsak i forbindelse med dette kjøpet.

- Med et resultat på 32 mill. kroner før skatt (136 mill. i 2009) er det naturlig at vi ikke er fornøyde. Vi har satset på Østlandet, og det har kostet oss dyrt. Oppkjøpet skulle bidra til Kruse Smiths inntreden i et nytt marked. Skutle ble ikke den inngangen vi hadde forventet. Vi fikk store utfordringer i de pågående prosjektene til selskapet, og konsernet måtte bruke mye tid til å rydde opp i selskapet . Samtidig tror vi at en offensiv satsning på det sentrale Østlandet er avgjørende for å sikre videre vekst i selskapet. Vi jobber derfor målbevisst med å vinne markedsandeler i denne regionen. Resultatet fra Skutle samt nedskrivning av en fordring i forbindelse med konkursen i Johs Lunde er hovedårsakene til det dårlige resultatet, sier konsernsjef Jan A Hestås.

Sunn drift
Analyser av tallene fra 2010 viser at driften gikk svært bra, sågar bedre enn budsjettert. Våre dyktige og kompetente medarbeidere greide å tilpasse seg og utnytte det vanskelige markedet. Dermed oppnådde vi en drift som var bedre enn forventet. Disse gode tallene ble dessverre overskygget av de tap og nedskrivninger vi måtte gjennomføre i 2010. De økonomiske forskjellene i tallene mellom 2009 og 2010 kan ikke overføres til forskjeller i drift, for driften av Kruse Smith gikk godt også i 2010.

Kruse Smith er et konsern som er bygd opp ved å legge stein på stein, og vi har vært gjennom mange opp- og nedturer i løpet av vår 75 års historie. I vanskelige tider, som den vi nettopp har vært gjennom, er det godt og ha muligheten til å ha et langsiktig perspektiv på det som skjer i konsernet sier Sissel Helgø. I et familieeid selskap er det rom for å akseptere at investeringer som blir gjort i dag ikke alltid får en kortsiktig positiv resultateffekt, men likevel kan styrke konsernet i forhold til et fremtidig marked og fremtidig inntjening.

Konsernets egenkapital pr. 31.12.10 utgjør 440 mill. kroner. Dette er en forbedring på 20 mill. kroner i forhold til 2009. Morselskapet har 25,8 mill. kroner i fri egenkapital pr. 31.12.10 (2,8 mill. kroner i 2009).

Jan A Hestås mener utsiktene for 2011 er lovende. Selskapet har så langt en god og stabil ordrereserve. Dekningsgraden på ordrereserven preges av et presset marked. Ved årsskiftet var den på 2.699 mill. kroner, noe som er en økning på 93 mill. kroner.

På bakgrunn av dette, samt økt fokus på kostnadseffektivisering tror konsernet på et utfordrende, men tilfredsstillende år for Kruse Smith.

Selskapet har en solid økonomi og dyktige og motiverte ansatte, og er dermed godt rustet til å møte markedsutfordringene som kommer i 2011, sier han.

Mye rot og problemer
I følge Dagens Næringsliv betalte Kruse Smith 30 millioner kroner for Skutle. Man oppdaget fort at den egenkapitalen som skulle være i selskapet, slett ikke var der. Allerede i første driftsåret kostet driften av Kruse Smith 55 millioner kroner. Etter en juridisk vurdering har man funnet å saksøke de tidligere eierne. Trond Olstad som var administrerende direktør og største eier i Skutle, har ingen kommentar til DN, men viser til sin advokat Svein Eriksrud i Wikborg Rein.

Skutle har hatt spesielle problemer med en stor kontrakt på det nye Ahus sykehuset i Lørenskog. Denne jobben har blitt et mareritt. Kontrakten var inngått før Kruse Smith overtok selskapet.

Når det gjelder hotellbygget på Lindesnes, snakkes det om et tap i størrelsesorden 12 millioner kroner.

Kruse Smith er Norges største familieeide entreprenørkonsern med aktiviteter innen bygg, byggfornyelse, anlegg, bolig og eiendom. Hovedkontoret ligger i Kristiansand.