Miljøfokus på Gründercampen

Elevene på Bygg- og Anleggsteknikk og Elektrofag på Sogn videregående fikk en høyaktuell miljø- og energioppgave. Hvilke løsninger kan benyttes i energigjerrige bolighus i 2050?

Ungt Entreprenørskap står bak Gründercampen, som for første gang ble arrangert på Sogn videregående i Oslo. Lavenergiprogrammet var i år oppdragsgiver og hadde utformet oppgaven som elevene i løpet av knappe to dager skulle løse.

– Vi er jo opptatt av at yrkesskolene og yrkesutdanningen skal få et løft. At det igjen skal være positivt å gå byggfag igjen, og at de får forståelsen for at de er med på å skape noe nytt. Nå har elevene fått en mulighet til å bryne seg på kunnskap som de allikevel skal tilegne seg, sier seniorrådgiver i Lavenergiprogrammet, Veslemøy Nestvold.

Idédugnad
En gründercamp er en treningsleir og idedugnad i det å komme opp med innovative og gjennomførbare ideer. En definert problemstilling skal løses innenfor et svært begrenset tidsrom. Etter at oppgaven ble presentert fikk elevene bakgrunnsinformasjon og veiledning av skolens lærere. Men også fra eksternt innhentede fagpersoner fra forskjellige byggmiljøer i Norge, som også hadde den krevende oppgaven med å kåre en verdig vinner.

Foruten å lage et forslag til et energigjerrig bolighus, skulle forslaget også presenteres, enten ved hjelp av en modell, eller med digitale midler. De 100 påmeldte elevene, som var delt inn i grupper på 4 – 5 elever, kom med mange interessante og sinnrike løsninger.

Mange priser
Det var priser i flere kategorier. Blant annet Publikumsprisen, Lærernes pris og beste presentasjon ved bordet og beste modell. Det ga god trening også i organisering, arbeidsfordeling og presentasjonsteknikker.

– Vi er imponert av de forskjellige løsningene. Mange hadde tenkt langt utover oppgaven. Future Concept, et forslag fra en av gruppene, hadde tatt i bruk en ombygd, gammel låve. Selv om vi ikke hadde sagt noe om at de største utfordringene for fremtiden egentlig ligger på rehabsiden, påpeker Nestvold.

Vinneren ble Wenches Hus, en modell laget av Josef Alexander Amundsen og Erik Kristiansen Buer fra Kulde- og varmeteknikk, og Ken-Robin Grid og Olav Jørgensen fra Elektro. Et bolighus liggende ved sjøen dro nytte av bølgekraft, men med ytterligere energifangst ved hjelp av solcellepaneler og vindmøller plassert på taket.

– Det er første gang vi prøver en gründercamp på Sogn vgs, og også første gang vi prøver dette på en ren yrkesfaglig videregående skole. Mange av de elevene som er med her i dag kommer til å være med å bygge passivhus i yrkessamenheng. Dette er derfor deres første møte med disse utfordringene vi står overfor for i fremtiden, sier Hege Grande Fjellbirkeland fra Ungt Entreprenørskap.