Tun 1 på Hundsund

Tun 1 på Hundsund

Sted: Hundsund, Fornebu

Prosjekttype: Boliger

Kontraktsum eks mva: 140 millioner kroner

BTA: 9.053 kvm

Antall boenheter: 59

Byggherre: Hundsund AS

Totalentreprenør: Skanska Norge

Prosjekt- og byggeledelse: Constructive Development

Arkitekt: Arcasa Arkitekter

LARK: Gullik Gulliksen

Rådgivere: RIG, RIB, RIBR; RIA, RIBy: Rambøll - Riv Rør: NVS

Underentreprenører og leverandører: Grunnundersøkelser: Br. Myhre - Grunnarbeider: Marthinsen & Duvholt - Peling: Entreprenørservice - Forskalingssystemer: Peri - Betong: Unicon - Armering: Celsa Steel Service - Hulldekker: Contiga - Prefab: Nor Element - Kjerneboring: Mimax Asfalt & Betong - Stål- og metall/ bærestål: Frech Mek Sveiseverksted - Byggheis, brakkerigg, prov. strøm, stillas: UCO - Elektro: Lefdal Installasjon - Heis: Otis - Stålstendere og - sviller: Europrofil - Vinduer: Elitfönster - Glass- og alu.dører: Ema Glass - Dører: Swedoor - Fasadeplater: OLBI - Panel: Alvdal Skurlag - Gulvavretting: Aker Byggteknikk - Parkett: Parkettpartner - Blikkenslager: Blikk og Montasje - Tak og membran: Hesselberg Tak - Himling: Isoteks Bygg - Maler: Edvardsson - Lås og beslag: Bramo Glass og Klima - Mur-, puss- og flisarbeider: Ole K. Karlsen / Flispartner - Kjøkken: HTH - Sentralstøvsuger: Beam - Rekkverk: RindeRekon - Vakuumanlegg: YIT / Envac - Trapper (i hus): Fagtrapp

Byggeaktiviteten på Fornebu er godt i gang, og nå er også boligutbyggingen i ferd med å ta av. Siste prosjekt ut er tegnet av Arcasa Arkitekter og med Skanska som totalentreprenør.

Hundsundfeltet ligger nært fjorden, og har Hundsund i sør og front og utsikt mot naturreservatet i Koksabukta mot vest. Det meste av prosjektet ligger også utenfor det området der selve flyplassen og landingsbanene en gang lå. Derfor er mye av den opprinnelige vegetasjonen fremdeles til stede. I tillegg nyter området godt av den storslåtte Nansenparken og den videre utbyggingen av fri- og grøntområdene som ligger i føringene fra Bærum kommune.

Parallelloppdrag
Byggherre er Fornebu Utvikling, med Scandinavian Development som ansvarlig for regulering og ideutvikling. Constructive Development har også på dette feltet totalansvar for byggestyringen. Hundsund er regulert til en variert boligbebyggelse. Design og arkitektur er et resultat av et parallelloppdrag der Niels Torp Arkitekter og Arcasa Arkitekter delte Hundsund mellom seg. Hele utbyggingen på Hundsund vil bestå av 490 boliger. Det første Niels Torp-prosjektet sto ferdig i fjor. Arcasas felt ligger nord og vest for dette.

– Vårt forslag, som det nå bygges etter, trekker friområdene i vest som grønne fingre inn i bebyggelsen. Fra motsatt side skaleres bygningene ned, slik at det bakerst i øst vil ligge blokker på fire etasjer, forklarer Per Einar Knutsen i Arcasa Arkitekter. Tun 1 ferdigstilles nå, med kommende Tun 2 og 3 med det samme konseptet. Arcasas felt består av ytterligere seks tun, der to av dem har rammetillatelsen klar, mens det nå arbeides med de nødvendige tillatelser for det tredje.

Uforutsigbar grunn
Under tunet, med innkjøring på siden av boligblokka i øst, ligger parkeringskjelleren. Også på dette feltet møtte man krevende grunnforhold, med en varierende fjellstruktur der enkelte felter hadde dype daler.

– Ut i fra det materialet vi hadde på tilbudsstadiet, og forhåndsboringer vi foretok, så vi for oss en god del sprenging. Men dybden til fjell har vært svært uforutsigbart. Derfor har vi måttet bruke stålkjernepeler i større omfang, og sprengt mindre enn vi antok på forhånd, sier Skanskas prosjektleder Arnulf Gausereide.

Stor variasjon
De gode sol- og utsiktsforholdene er ivaretatt gjennom plasseringen og fordelingen av de totalt 59 leilighetene i Tun 1. Blokken mot øst inneholder 20 leiligheter. I vest, på det som må være en av Fornebus aller beste beliggenheter, ligger tre leilighetsvillaer, hver med to leiligheter. Midt i prosjektet i to rekker finner vi 11 kjedehus med til sammen 33 leiligheter. Mangfoldet og arkitektløsningene i leilighetsutvalget treffer flere kjøpergrupper, og har også vært utfordrende for Skanska.

Få likhetstrekk
– Utfordringen er sammensetningen med forskjellige boenheter. Leiligheter, kjedehus og blokkleiligheter med mange forskjellige planløsninger gir en kompleksitet med mye håndarbeid og skreddersøm. Dette er ikke industriproduksjon, baderomskabiner var eksempelvis ikke et naturlig valg her. For noen av kjedehusene har vi hatt en fordel av noen likhetstrekk, men allikevel har det vært mye forskjellig også der. Hvert hus har to, tre eller fire leiligheter, fordelt over ett eller to plan. Noen leiligheter har første og andre etasje, mens andre har inngang i andre etasje med trapp opp til en stor uteplass i tredje etasje hvor man også har en stor uteplass mot sørvest, gjerne kombinert med frokostveranda i øst, forklarer Gausereide.

Skanska Husfabrikken på Steinkjer har levert elementer til kjedehusene. De er montert sammen på Fornebu.

– Det kunne også ha vært hele moduler, men her ble det for mange ulike varianter. I ettertid ville jeg nok enten hatt en større ferdiggrad på det som ble levert, eller alternativt ha bygget alt her på plassen, sier Gausereide.

Den fire etasjers høye blokka, der avslutningsvinkelen på blokka markerer starten på neste tun, vil danne en skjerm mot de felles uteområdene og grøntarealene i bebyggelsen. Blokka har også mange forskjellige leilighetstyper, der løsningene for andre og tredje etasje er noenlunde like. Det vil bli to blokker til som en fortsettelse av denne som nå står ferdig.

– Den overordnede strukturen og organiseringen i prosjektet vil bare forsterke seg når de neste trinnene kommer, sier Knutsen.

De tre leilighetsvillaene ligger ytterst mot Koksakilen. Utad kan de fremstå som digre villaer, men er delt opp i to horisontale boenheter, allikevel med romslig flateinnhold. Første etasje har stor uteplass, mens den penthouseliknende leiligheten over har balkong, men også trapp opp til en stor og usjenert takterrasse på ca. 40 kvm med sol hele dagen.

En estetisk plan
Hundsund Tun 1 har ett tidsmessig arkitektonisk uttrykk, ikke minst i valg av fasadematerialer. Liggende royalimpregnert panel, hvitslemmet tegl, glass i balkongrekkverk og med enkelte partier med plater i sjalusier. – Vi har valgt det lyse uttrykket delvis for å gjenspeile den unike beliggenheten, men også fordi det er et arkitekturuttrykk som er i tråd med kommunens intensjoner når det gjelder deres estetiske plan. Føringene ligger i kommunens overordnede planarbeid, og er ikke beskrevet i detalj, men er antydninger som vi har tolket med hensyn også til materialvalgene, sier Knutsen.

At Bærum kommune er vesentlig mer enn ordinært detaljfokusert på bebyggelse og materialbruk, er også Gausereides oppfatning.

– Det er tydelig at de ansvarlige myndigheter har tenkt som en helhet, dette er jo formidlet videre inn i våre kontrakter. Men vi har hatt en svært god dialog, og kommunen har også store forventninger til ferdiggrad ved kontroller, noe vi har klart å innfri, bekrefter han.

Prisnivået på Hundsund er ikke det nederste på stigen. Det har også gjort seg utslag i tilvalgene for enkelte boenheter, selv om utstyrsnivået allerede er over middels. Gausereide har gjort seg opp noen tanker om de utfordringene man som byggherre og entreprenør møter med tanke på å kunne være fleksibel til boligkjøpernes endringer.

Endringer og tilvalg
– Utfordringene er å levere opp mot Bustadoppføringslova. Generelt i alle prosjekter er det naturlig fra et produksjonsperspektiv at tilvalg gjøres i en tidlig fase av byggeprosessen, i en tid der kanskje ikke alt er solgt. For de som kommer som kjøpere i ettertid kan det også være viktig å få gjennomføre endringer. Her mener jeg byggenæringen har en utfordring; at vi som profesjonelle klarer å håndtere tilvalg og endringer i henhold til loven slik at dette blir til å leve med for alle parter, ikke minst for kjøperne. Hvordan ivareta tilvalg og endringer i forhold til kjøperes behov og ønsker, i tillegg til å gjennomføre prosjektet effektivt er en diskusjon som ofte foregår internt i mange boligprosjekter, sier Gausereide.

– Hundsund Tun 1 har vært et utfordrende og interessant prosjekt. Mange har stått på for å få det til. Kjøpere, arkitekt og byggherre gir uttrykk for å være godt fornøyd med resultatet. Det gleder oss i Skanska, sier Gausereide.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter