H.M. Dronning Sonja avduker Sæterhytten

Rehabilitering av Sæterhytten på Bygdøy utenfor Oslo var en av gavene som regjeringen ga til kongeparets 70-årsdager i 2007.

Når Statsbygg nå er ferdig med restaureringsarbeidet, er gaven på Dronningberget klar for overlevering til kongeparet mandag 2. mai kl. 12.

Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud vil overrekke gaven på vegne av regjeringen, mens H.M. Dronning Sonja selv vil avduke den nyrestaurerte Sæterhytten.

Sæterhytten var opprinnelig et fornemt badehus fra 1852, bygget for Karl Johans sønn Oscar I. Den lå på en pram utenfor Oscarshall og kunne flyttes dit kongen ville. Da det gikk mark i treverket ble badehuset demontert og flyttet til Dronningberget.

Badehuset ble ombygget og kalt Sæterhytten i 1862 etter ønske fra dronning Louise. Hun var gift med Karl IV og bestemor til vår egen Kong Haakon. Huset ble innviet på hennes navnedag i 1862. Fire år senere ble det kafédrift i bygningen og det ble også reist en musikkpaviljong. Denne inngår i Statsbyggs restaureringsarbeid.

I tråd med tidligere tiders bruk vil det etter hvert bli kafédrift i Sæterhytten, og Dronningberget kan på ny bli et populært mål for søndagsutflukten.