Flere boliger til salgs gir prisfall

Boligprisene faller igjen og gjør det litt mindre tvingende nødvendig for sentralbanksjef Øystein Olsen å sette opp renten, mener eiendomsmeglerbransjen.

I gjennomsnitt falt prisen på boliger med 0.3 prosent fra mars til april i år. Prisfallet skjer rett nok fra et rekordhøyt prisnivå i mars i år. Da spratt boligprisene i Norge opp i all time high - 13,2 prosent over det som inntil da var prisrekorden, registrert i august 2007.

Nå ligger prisnivået på boliger bare 13 prosent høyere enn de gjorde høsten 2007. Korrigert for inflasjon er økningen 1,9 prosent i perioden.

Bekymring og nattesøvn
Prisveksten på boliger har i flere måneder gitt sentralbanksjef Øystein Olsen grunn til bekymring, vedgår eiendomsmeglerbransjen.

– Og fortsatt er han nok bekymret. Renten skal opp, men sentralbanksjefen kan sove bedre om natten nå. Boligprisene presser ikke rentenivået like sterkt lenger, sier leder Christian Vammervold Dreyer i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener fallet i boligprisene fra mars til april i stor grad skyldes at det er kommet flere nye boliger på markedet.

– Forskjellen er stor fra to-tre måneder siden. Flere boligprosjekter er realisert, og boligkjøperne har mer enn bruktboliger å velge mellom nå, sier Dreyer.

Han håper kommunale myndigheter og andre med ansvar for boligsektoren ikke fristes til å lene seg tilbake nå og slå seg til ro med at alt er såre vel. Nye boligprosjekter trengs.

Leiligheter litt opp
Prisene på boliger i landet falt i gjennomsnitt med 0,3 prosent fra mars til april i år. Bare prisene på leiligheter steg.

Det største prisfallet får eneboliger med 1,6 prosent. Rekkehus, såkalte delte boliger, falt 1,1 prosent i pris.

For leiligheter derimot, steg prisene med 0,2 prosent, ifølge Norges Eiendomsmeglerforbund. Tallene er basert på boligsalg solgt via finn.no.

Prisene i april i år var 8 prosent høyere enn i samme måned i fjor. I gjennomsnitt er prisene nå 13 prosent høyere enn i den forrige toppmåneden, som var august 2007.

Påskerekord
Det selges nå klart flere boliger, og de selges raskere enn før. I april ble det solgt 12 prosent flere boliger enn tidligere år der påsken falt i april måned.

Boligen selges i gjennomsnitt etter 27 dager, som er kjappere enn noen gang de siste tre årene.

I Bergen, Trondheim, Stavanger og Oslo, de fire største byene, var salgstiden nede i 14-16 dager.

I Tromsø går det tregere. Der tar det i gjennomsnitt 57 dager å få solgt en bolig, men også det er raskere enn det har latt seg gjøre å selge boliger i ishavsbyen det siste året, faktisk 16 dager mindre enn for tolv måneder siden.