Radon skaper forvirring

I sommer blir det påbudt med radontiltak i alle nybygg. Til tross for en kraftig økning i salget av radonsperrer, er det fortsatt mye forvirring rundt behandlingen av radon i byggebransjen.

Rundt 300 nordmenn dør hvert år av lungekreft som følge av at de har radon i huset.

- Med kun noen få uker igjen til den varige ordningen trer i kraft, er det svært viktig at byggebransjen virkelig setter seg inn i forskriften. Radon er en meget helseskadelig gass og kan i ytterste konsekvens føre til lungekreft. Vi ser at det er stor interesse for tematikken der ute, men fortsatt er det mange som ikke helt vet hva det nye regelverket innebærer, sier Gustav Pillgram Larsen, Stabsdirektør i Statens bygningstekniske etat.

Fra og med 1.juli er det påbudt å bygge med radonmembraner, med mindre utbygger kan bevise at det ikke forekommer radon i området. Regjeringen vedtok også 1. november en endring i strålevernsforskriften, som nå sier at man må iverksette radonreduserende tiltak hvis måleverdiene overstiger 100 bq/m3 .

Gjennom 2010 og inn i 2011 har Icopal arrangert sertifiseringskurs for fagfolk over hele landet. Etterspørselen etter kurs og opplæring har vært enorm. I tillegg er salget av radonsperrer mer enn doblet i årets første kvartal.

- Det er viktig at radonbeskyttende tiltak gjennomføres helt feilfritt. En liten glipp kan gjøre at skadelig gass lekker inn i huset. Derfor er vi veldig glade for at så mange i bransjen aktivt søker kunnskap om feltet. Men det er mange som gjenstår, og de må også sette seg inn i radonbekjempelsen for å sikre radonfrie hus og hjem i hele landet, forteller Direktør i Icopal, Geir Haugersveen.