Kostbar øyenstikker

Vi er absolutt for at man skal ta vare på det biologiske mangfoldet. Og vi er absolutt for at man skal ta hensyn til naturen når man bygger ut vei, bane og hva det måtte være. Nå skaper en fredet øyenstikker problemer for utbyggingen av E39 mellom Fjøsanger og Os i Hordaland. Det fredede insektet sørger for at vegvesenet trolig må omregulere og bygge ei bru over myra Endelausmarka, skriver Bergensavisen.

Veien som vil gjøre reisetiden fra Fjøsanger til Os bare 20 minutter lang, har vært planlagt siden 1960-tallet. Veiprosjektet er beregnet å koste 4,25 milliarder kroner, med en usikkerhetsmargin på ti prosent. Planen er at veien skal være ferdig prosjekter i 2012. Nå har en biolog hos miljøvernavdelingen til Fylkesmannen funnet øyenstikkeren på Endelausmarka og dette skal være den viktigste på hele Vestlandet. – Den var truet, nå er den fredet. Den er sjelden i Norge, men finnes andre steder i Europa, sier biologen til Bergensavisen.

Gud hjelpe, sier vi. Det at man undersøker de traseer som skal bygges ut er vel og bra, men å konstantere at det kun på denne marka man finner en slik øyestikker, har vi vanskelig for å tro. Det er så uendelig mye land i Norge, at det skulle forundre at det ikke var livsgrunnlag for de samme øyenstikkerne også andre steder.

Dette er et nytt eksempel på at noen byråkrater har en uendelig makt i dette landet. Det må være lov å bruke vettet. Er det ikke en hubro på Frøya så er det en øyestikker i Os. Har de ikke vinger å fly med da? Kommer det en gravemaskin vil de komme seg unna og til en ny trygg ”havn”.