Budrunden i gang i lønnsoppgjøret

Partene står fremdeles et godt stykke fra hverandre i lønnsoppgjøret for nærmere en halv million arbeidstakere i offentlig sektor. Men budrunden er i gang.

Spenningen er størst i kommunal sektor der arbeidstakerne opprinnelig krevde et generelt tillegg på 9.000 til alle. Kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS kom torsdag med et tilbud om 4.000 kroner, noe som ble blant avvist.

– Det er selvfølgelig for lavt, sier forhandlingsleder Jan Davidsen i LO Kommune.

Den største forhandlingssammenslutningen i kommuneoppgjøret fremmet fredag formiddag et nytt krav på 8.000 kroner i generelt tillegg til andre. I tillegg krever LO økte minstelønnssatser samt kompensasjon for mindrelønnsutvikling sammenlignet med ansatte i private virksomheter.

Lønnsforhandlingene i offentlig sektor har frist til midnatt 30. april, men partene har et håp om å komme til enighet allerede i løpet av fredag. Om dette lykkes, er høyst usikkert.

Partene i statsoppgjøret vil først forhandle fram en løsning, før partene i kommuneoppgjøret gjør det samme. Dersom det blir brudd, ender oppgjørene hos Riksmeklingsmannen.