Byggenæringen verdsetter kvinner

Kvinner i Byggenæringen tjener i gjennomsnitt mer enn sine mannlige kolleger. Det viser nye tall fra Teknisk beregningsutvalg. Flere kvinner i ledende stillinger gjør sitt til at kvinnesiden har den høyeste gjennomsnittslønnen i byggenæringen. Det bryter kanskje med manges oppfatninger av en maskulin byggenæring og kvinners muligheter i vår næring.

Audun Lågøyr

Direktør Kommunikasjon og næringspolitikk i BNL

 

Lønnsstatistikken for 2010 er en viktig milepel, men også resultatet av en langsiktig satsing. De siste årene har mange aktører i næringen bevist rekruttert høyt utdannede kvinner og gitt dem ansvar. Derfor tjener de godt og blir lenge i næringen.

Vi bygger både hus, veier og ansatte for fremtiden. Mens mange andre bransjer og næringer har utstrakt bruk av deltid og kortvarige vikariater prioriterer våre bedrifter å ansette folk 100 % og å beholde dem lenge. I finanskrisen var våre medlemmer tydelige på å ta lærdom av forrige krise. Da mistet enkeltbedrifter hele årskull av ingeniører. Disse arbeidstakerne trengs mer enn noen gang når oppgangen kommer. Det har medvirket til at bedriftene står bedre rustet til å ta byggenæringen til nivået før finanskrisen.

Fremdeles er det flest menn på byggeplassene rundt om i landet, men kvinnene innehar stadig flere av nøkkelposisjonene. Stadig flere kvinnelige ingeniører og ledere styrer prosjekter og byggeplasser. Næringen er ikke opptatt av hvilket kjønn de ansatte har når lønna fordeles. Det er kvalifikasjoner, utdanning og resultat som teller.

Kun 5 % av samtlige ansatte i byggenæringen er kvinner. Vi må derfor jobbe mer og bedre for å rekrutterer talentfulle unge mennesker - særlig kvinner - og kommunisere mulighetene som finnes i byggenæringen til ungdom som står foran valg av utdanning. Vi har opplevd en gradvis økning av kvinner på ingeniør og administrasjonssiden. Vi håper at flere kvinner ser mulighetene også i de tradisjonelle byggfagene. Det er fortsatt langt mellom de kvinnelige mesterne, men de vi har trives. Byggenæringen er stolte av våre kvinnelige kolleger, og håper det blir flere av dem i fremtiden! Jeg vil derfor utfordre bedriftene i Byggenæringen til å ha mangfold som rekrutteringsstrategi. Bare slik kan vi sikre framtiden for norsk byggenæring.