Høyre foreslår endringer i lærlingordningen

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) mener at kommuner og næringsliv ikke skjønner sitt eget beste når de ikke tar inn lærlinger.

Mangelen på lærlingplasser ble et tema i den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag, og statsråden måtte tåle kritikk både fordi statlige bedrifter ikke tar inn nok lærlinger og fordi samfunnskontrakten mellom departementet og arbeidslivets organisasjoner ikke fungerer.

Saken ble tatt opp av Elisabeth Aspaker (H) som viste til at 2.500 elever sto uten lærlingplass høsten 2010.

Vil avvikle Vg 3
Høyre vil foreslå å avvikle den såkalte Vg 3-ordningen i videregående utdanning, en ordning stortingsrepresentant Svein Harberg kaller «frafallsfabrikken». Ordningen går ut på at elever som ikke får lærlingplass, får tilbud om et ekstra år med mye teori. Dette fører igjen til at strykprosenten for Vg 3-elever er langt høyere enn for lærlinger.

Høyre vil erstatte Vg 3 med et toårig løp med kombinasjon skole og utplassering i bedrift for dem som ikke får lærlingplass.

– Arbeidsgiverne vil ikke
Aspaker etterlyste resultater av samfunnskontrakten som ble inngått mellom LO. NHO og Kunnskapsdepartementet for å sikre lærlingplasser, men som ikke har gitt resultater. Halvorsen svarte med å legge ansvaret på arbeidsgiverne.

– Arbeidet med en ny samfunnskontrakt er i gang, men arbeidsgiverne ønsker at vi skal avlyse utredningen om rett til lærlingplass fordi de frykter konsekvensene. Det synes jeg ikke noe om. Vi kan ikke avlyse en utredning fordi noen frykter konklusjonen, sa statsråden.

Hun la til at departementet håper på en konstruktiv dialog med arbeidsgiversiden. Halvorsen sa også at regjeringen har bedt statlige virksomheter å øke antallet lærlingplasser med 10 prosent.

– Hovedproblemet er at mange arbeidsgivere og kommuner ikke ser hvilke problemer de får på sikt når de ikke er med på å utdanne fagfolk, konkluderte kunnskapsministeren.

Opposisjonen var ikke imponert: – Det nytter ikke bare med fine ord og å skylde på arbeidsgiverne, sa Dagrun Eriksen (KrF).