Porsche-opplæring for sykehusbyggere

Det tyske storkonsernet Porsche har mye å lære bort om smarte arbeidsprosesser. Nå kurses St Olavs-utbyggerne på Øya i TAKT-prinsippet.

TAKT dreier seg enkelt sagt om å bryte opp arbeidsoppgaver i så små deler at man både får oversikt over jobben, og lettere kan kontrollere kvalitet og kvantitet. Dermed kan feil og mangler oppdages og korrigeres tidlig i arbeidsprosessen.

Selv om TAKT er utviklet ved bilkonsernet Porsche i Stuttgart, har metodikken også klar overføringsverdi til andre bransjer som preges av stadig gjentatte arbeidsprosesser - ikke minst byggebransjen.

Sykehusprosjektet i Trondheim (fase 2, del 2) regner derfor å få stor nytte av kunnskapene til Peter Meijnen & Dr. Ailke Heidemann fra Porsche Consulting.

De to holder for tida tredagers kurs for en rekke medarbeidere som er knyttet til Kunnskapssenteret, som byggeherre, entreprenører og underentreprenører.

Det er liten tvil om at TAKT-prinsippet er effektivt, produktivt og kostnadsbesparende. Like sikkert er det at denne arbeidsmåten krever stor lojalitet av staben, og utpreget vilje til virkelig samhandling.