Stortinget kjøper og selger leiligheter

Stortingets presidentskap vil at stortingsrepresentantene skal få nye boliger i Oslo. Flere av familieleilighetene skal byttes ut med mindre leiligheter fordi stadig færre tar med seg familien til Oslo.

Flertallet i presidentskapet vil kjøpe 38 leiligheter i den samme bygården i Maridalsveien 17. Akhtar Chaudhry (SV) mener at representantene ikke bør bo i en egen blokk, men ha en spredning av hybler og leiligheter i området.

Torsdag kommer Stortinget til å si ja til presidentskapets forslag og bevilge 141 millioner kroner til kjøpet. Kjøpesummen blir imidlertid langt på vei oppveid av det Stortinget får når de selger 42 leiligheter. Salgssummen er anslått til ca. 125 millioner kroner, men kan ikke inntektsføres før etter kjøpet av Maridalsveien 17.

I dag eier Stortinget 144 pendlerboliger som skal dekke behovet for boliger til representanter som bor mer enn fire mil fra Stortinget. 41 av disse regnes som familieleiligheter.

En gjennomgang viser at det er flere familieleiligheter enn det er behov for fordi stadig færre tar med seg familien til hovedstaden. Gjennomgangen viser at det er tilstrekkelig å eie 140 leiligheter. Antallet familieleiligheter blir foreslått redusert med 20.