Mye skjer på kysten

En betydelig del av verdiskapningen i Norge skjer langs kysten. Til alle tider har fisken og sjøfarten vært livsgrunnlaget for mange kystsamfunn. I løpet av de siste 40 årene har oljevirksomhet og fiskeoppdrett betydd stadig mer. Byggeindustrien har engasjert seg i det som skjer langs kysten. Vi ønsker å formidle alle positive nyheter. Det er årsaken til at vi har tatt turen til Frøya hvor vi har besøkt nøkkelbedriftene Salmar  og Bewi - Salmar som er en av de store aktørene i norske fiskeoppdrett, åpner snart det enorme anlegget Innomar som blir et av verdens største og mest innovative og kostnadseffektive anlegg for ilandføring, slakting og bearbeiding av laks.

 

Den 16. februar 2009 ble en stor merkedag i SalMars snart 20 år lange historie. Vegg i vegg med dagens SalMar-anlegg og hovedkvarter på Frøya ble ”spaden stukket i jorda” for InnovaMar. InnovaMar er et unikt prosjekt med en totalinvestering i bygg og maskinpark til omkring 420 millioner.

Bygningsmassen vil eies av et eiendomsselskap (Nordskag Næringspark AS) hvor SalMar vil være en aksjonær sammen med Kverva AS og Abra Norge AS.

SalMar vil stå for investeringene i en topp moderne utstyrspark som vil fylle byggets totale flate på hele 16.000 kvadratmeter. Til sammenligning er dagens SalMar-anlegg på Nordskaget på 3.000 kvadratmeter. InnovaMar vil kunne slakte 60.000 tonn laks årlig på ett skift, hvorav en betydelig andel vil gå til videre bearbeiding før det sendes til kunder og konsumenter over hele verden. Gjennom innovativ bruk av teknologi i produksjonen vil kvaliteten på sluttproduktet økes, kostnadene vil reduseres og arbeidsmiljøet for de ansatte forbedres.

Det som skjer hos Salmar er et eksempel på at kystfolket våger å satse. Kystfolket har alltid vært innovatotive og skapende. For Norge er kysten gull.

Bewi som lager fiskekasser og bygningsmeterialer, har også utviklet seg veldig. Også denne fabrikken skal nå utvides ytterligere. Det er også andre utbyggingsplaner på Hitra og Frøya som totalt har 8700 innbyggere. Uten havbruk og engasjerte gründere ville situasjonen vært meget vanskelig for de to kommunene.