Lørenskog hus

Lørenskog hus

Sted: Lørenskog

Prosjekttype:
Kultur- og kontorbygg

Kontraktsum eks mva:
242 millioner kroner

BTA: 15.100 kvm

Byggherre: Lørenskog kommune

Hovedentreprenør:
Tronrud Entreprenør

Prosjekt- og byggeledelse:
Siv. Ing. Trond Thorvaldsen

Hovedbyggeledelse og prosjekteringsledelse i byggetiden: TEKKA

Arkitekt: L2 Arkitekter

Interiørarkitekt:
Andersen & Flåte As Interiørarkitekter MNIL

LARK: Østengen & Bergo Landskapsarkitekter

Rådgivere: RIB: Dr. techn. Olav Olsen - RIE: Multiconsult - RIV: Erichsen & Horgen - RIA: COWI - Rådgiver universell utforming: Vista Utredning

Underentreprenører og leverandører: Dører: Skallevold - Amfier: Skeie - Lås og beslag: Lås og Sikring - Parkett: Bo Andrén - Innredninger: Bosvik - Maling: Edvardsson Entreprenør - Fasadestein og gulvfliser: Ellingard Naturstein - Glass- og aluminiumsarbeider: Elverhøy Aluminium og Glass - Heiser: Myhre Heis og Elektro - Brannsikring og -tetting: Firesafe - Trapper/ rekkverk: GBS Produkter - Ventilasjon: GK Norge - Elektro: Hauge Elektro - Kuldeanlegg: Thermo Control - Taktekking: Icopal Tak Øst - Mur- og flisarbeider: Murmester Rolf Holm - Tømrerarbeider og dørmontasje: Noveta - Gulvbelegg: Ragnar Andersson - Rigg/stillas/ kran: Ramirent - Solavskjerming: SolCom - Stålleverandør: Åkrene Mek. Verksted - Blikkenslagerarbeider: Blikkenslager Ø. Nielsen - Sandblåsing: Myrhagen Gulvservice - Div. innredninger: Krogsæter - Glideforskaling: Interform - Betongsaging: Østfold Betongsaging - Betongtrapper: Norelement - Levering betong: Skedsmo Betong - Betongelementer: Spenncon - Betongarbeider: Betongmann / Betongpuss Team / Østlandske Byggpartner / Byggimpuls - Rørleggerarbeider: Oras - Automatikk/SD-anlegg: EM Systemer - Utomhusarb. Festplassen: Steen & Lund - Spesialinventar: Jönsson Invent

Nye kjernepunkter som skal etableres må ha en identitets-
skapende og funksjonell bygningsarkitektur. Lørenskog Hus markerer kommunens nye sentrum og oppfyller begge kravene.

Etablering av forskjellige typer næringsutvikling og kjøpesentre har gitt det tidligere Fjellhamar hard konkurranse om å være det gitte sentrum i kommunen. Lokalisering av et nytt kulturhus, som skal erstatte det eksisterende og ineffektive kulturhuset, er et steg både i geografisk og strategisk riktig retning. Kun en gangbru over riksveien skiller Lørenskog Hus fra kommunehuset og to skoler. At Metrosenteret er nærmeste nabo er ikke en tilfeldighet, snarere en forutsetning.

− I en utbyggingsavtale med Steen & Strøm, som eier tomta og Metrosenteret, og Statens vegvesen, er dette kommunens bidrag i etablering av en ny stedsdannelse. Det skal ikke være tvil om at man nå er kommet til det nye Lørenskog sentrum, og det ville vi markere, sier bygg- og eiendomssjef i Lørenskog kommune, Per Nordli. Han har også vært leder av prosjektets styringsgruppe. Utbyggingsavtalen mellom de tre partene innebærer at kommunen overtok fra Steen & Strøm det nordlige tomtestykket over Metrosenterets enorme parkeringsanlegg.

Innbydende form
I arkitektkonkurransen der fem firmaer deltok, var L2 Arkitekter de eneste som lot byggets fotavtrykk følge yttergrensene i tomta. – Det er en komplisert tomt som ligger inntil RV 150 og Solheimveien. Vi har brukt avgrensningen i bygget og formet den store veggen som en støyskjerm. Veggen er en bymur – en Colosseumvegg – med en arena på innsiden, som annonser at det foregår noe spesielt innenfor, forklarer arkitekt Jon Flatebø i L2 Arkitekter. Veggen er støpt hele veien som en glideforskaling, en jobb det tok ca. tre måneder å utføre.

Det er Siv. Ing Trond Thorvaldsen som har hatt prosjekt- og byggeledelsen og som igjen har engasjert Tekka for å supplere sin bemanning. Tekka har hatt hovedbyggeledelse og prosjekteringsledelse i byggetiden.

Rette vinkler i mindretall
Tronrud Entreprenør har hatt den bygningsmessige kontrakten i en hovedentreprise, med ansvar for fremdriftskoordinering av sideentreprisene.

– Bygget har en krevende form. Men også innhold og funksjoner, som omfatter et vidt spenn, krever kompetanse når det gjelder prosjektering og utførelse. Den buede glassfasaden ut mot det som skal bli en festplass setter sitt preg på bygget. Her har hvert dekke en avtrapping. Kulturhuset har svært få rette vinkler i vegger, skjørt og himlinger, sier prosjektleder for Tronrud Entreprenør, Rune Bjørn Ekberg.

− Bygget er ganske høyt, og for at det ikke skal oppleves som knugende ute på sørsiden, er det lagt inn en avtrapping slik at bygget viker litt bakover. Samtidig er etasjeskillerne trukket ut for å understreke formen, sier Flatebø.

Ovenfra har Lørenskog Hus en karakteristisk form − ikke ulik en parabel eller en bumerang. Det igjen skaper et uterom med en tiltenkt rolle som hele kommunens festarena. Den 1.800 kvm store Festplassen vil bli kledd med granitt, og ha et vesentlig innslag av effektbelysning på vegetasjon og fasader. Festplassen er ikke med i Tronruds entreprise, men utføres av Steen & Lund. Prosjekteringen er gjort av L2 Arkitekter sammen med Østengen & Bergo Landskapsarkitekter.

− Den prikkhuggede marmoren på fasaden heter Blanco Machael og kommer fra Spania. Vi har levert og montert totalt 6.000 kvm, der ca. 100 kvm har en slipt overflate for de to endeveggene, forteller daglig

leder Morten Meyer Larsen i Ellingard naturstein. Ellingard har også levert den lyse, kinesiske granitten på gulvene inne, som har ledelinjer i sort granitt for universell utforming.

Transparens
Om det fra tre sider utenfra annonseres at noe skjer, skal det ikke være tvil når man ankommer bygget Festplassen i sørvest. Herfra fortelles det meste ut i fra fasadens transparens og besøkers intuisjon. At biblioteket går over tre etasjer til venstre, likeledes at det kommer en restaurant til høyre i første etasje. Ved siden av informasjonsdisken er den monumentale og sirkulære trappen lett å orientere seg til og fra. De første fem etasjene rommer kommunale kulturtilbud, mens de tre øverste er kontoretasjer med administrative funksjoner innen helse-, pleie- og kommunale tjenester.

Både over og ved siden
Byggehøyden gjenspeiler at det har vært en begrensning i tomtearealet. Utfordringene begynner allerede i programmeringsfasen når de mange kulturtilbudene og -aktivitetene skal på plass, og som nødvendigvis må ligge over og ved siden av hverandre.

– Biblioteket går over tre etasjer, mellom disse er det ikke de store utfordringene med tanke på akustikk og lydsmitte. Men over biblioteket ligger det kinoer, over disse igjen er det mange øvingsrom. Det er doble dekker med spesialløsninger i vegger, gulv og himlinger og særskilte gjennomføringer for tekniske anlegg. Det er kostnadskrevende å prosjektere og å bygge, med lydskillere i dekker og konstruksjoner med boks-i-boksløsninger for de fire kinoene, øvingsrommene og salene, sier Flatebø.

Lørenskog Hus favner over en mangfoldig bruk av materialer. I vestibyleetasjene og i de mest prominente salene er veggene kledd med eikespiler som henger som et teppe ned langs veggene. Gulvene har stavparkett, linoleum eller granitt. Granitt, dog fra en annen leverandør og med en annen overflatebehandling, finner vi igjen på ute. Det understreker Festplassens nære tilknytning til arealene inne. Glassfasaden bidrar til en toveis, visuell kommunikasjon; innenfra har man tilgang til det som skjer ute, samtidig som man utenfra kan orientere seg mot vesentlige deler av kulturhusets indre aktiviteter. Interiørarkitekter har vært Andersen & Flåte.

Lyskunstner
Midlene som er satt av til kunstnerisk utsmykning kommer også det eksteriørmessige til gode. Marmoren i fasaden blir i seg selv et medium som skal formidle den finske kunstneren Jaako Niemeläs kunstprosjekt. 203 LED-lamper, som er 70 cm høye, festes ca. 25 cm ut i fra fasaden i et fast mønster i syv høyder. – Siden marmoren er prikkhugget vil strukturen reflektere lyset i alle retninger. Lampene i kunstprosjektet vil kunne programmeres til alle fargekombinasjoner gjennom døgnet, forteller Flatebø.

− Det har vært en trang og kronglete byggeplass, faktisk måtte mannskapsriggen plasseres noen hundre meter unna på den andre siden av riksvegen. Samtidig ble den første boligblokka over parkeringskjelleren satt opp, vegg i vegg med dette prosjektet. I tillegg til et stort og teknisk komplisert bygg, satte to kuldevintre sitt preg på driften, sier Ekberg om den største kontrakten Tronrud Entreprenør noensinne har hatt.

− Tronrud har også styrt fremdriftskoordineringen, slik at side-entreprenørene skulle få tilgang til sine områder på de rette tidspunktene. Prosessen har gått bra, men det har vist seg at bygget nok var mer komplisert med tanke på akustikk og den krevende glassfasaden enn vi den gang antok. Vi har derfor måttet akseptere en noe senere deloverlevering enn opprinnelig planlagt, men vi klarer allikevel å overholde åpningsdatoen den 30. april, sier Per Nordli.

Tekst og foto: Trond Joelson


Flere prosjekter