Lover ny kraftlinje til Midt-Norge innen 2015

Statnett får grønt lys for å starte byggingen av den nye kraftlinjen til Midt-Norge. Men det vil fortsatt stå strid om sjøkabel på deler av strekningen.

 

FAKTA om kraftlinjen Ørskog-Fardal

* Statnett fikk i 2009 konsesjon fra NVE for å bygge en ny 420 kV mellom Fardal ved Sogndal og Ørskog på Sunnmøre. Konsesjonen ble klaget inn til Olje- og energidepartementet (OED).

* Kraftlinjen er snaut 300 kilometer lang med totalt 800 master. Den berører 15 kommuner.

* Den nye linjen er ifølge Statnett avgjørende for å dekke opp det store kraftunderskuddet i Midt-Norge. Den er også nødvendig for å realisere nye vindkraft- og småkraftprosjekter i Sogn og Fjordane og på Sunnmøre.

* Det er stilt krav om sjøkabel på den nordligste delen av kraftlinjen, mellom Ørsta og Ørskog. Det vil ifølge Statnett fordyre prosjektet med 2,4 milliarder kroner, og bety en forsinkelse på minst ett år.

* OED ga fredag klarsignal til å starte byggingen på de minst omstridte delene, og lover en avgjørelse for resten av traseen innen utgangen av 2011. (©NTB)

Olje- og energidepartementet ga fredag grønt lys for de minst omstridte delene av den nye linjen mellom Fardal utenfor Sogndal og Ørskog på Sunnmøre. Det betyr at byggingen kan komme i gang til sommeren.

Den nye 420kV-linjen er avgjørende for å bøte på kraftunderskuddet i Midt-Norge.

– Når vi nå fatter delvedtak for denne kraftledningen, vil Statnett kunne holde tidsplanen slik at kraftledningen mellom Ørskog og Sogndal står ferdig innen utgangen av 2015, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).

– Ledningen er helt sentral for å bedre den anstrengte kraftsituasjonen i Midt-Norge. I tillegg vil den legge til rette både for realisering av mange fornybare energiprosjekter, og for sanering av 110 kilometer med eksisterende kraftledninger, sier han.

Sogn og Fjordane og Sunnmøre har ikke nettkapasitet til å ta inn ny kraftproduksjon. Over 100 vindkraft- og småkraftprosjekter ligger derfor på vent hos NVE.

Blått lys for sjøkabel?

Regjeringen lover en avgjørelse for de mer omstridte delene av traseen innen utgangen av året. Det omfatter blant annet alternativet med sjøkabel fra Ørsta og nordover til Ørskog. Med sjøkabel vil en unngå fjordspenn over Hjørundfjorden og Storfjorden, med innseilingen til Geiranger.

Statnett er pålagt å søke om et sjøkabelalternativ på denne delen av strekningen. I søknaden, som ble sendt tidligere i uka, fastslo Statnett at sjøkabel på denne strekningen ville bli 2,4 milliarder dyrere enn luftspenn. Med sjøkabel vil kraftledningen dessuten tidligst komme i drift i 2016, ifølge Statnett.

Nettopp det kan bli avgjørende for Ola Borten Moe.

– Vi har bedt om søknaden fra Statnett for å få et bredt grunnlag for avgjørelsen. Men målsettingen om at linjen skal stå ferdig i 2015 står fast, og framdriften i prosjektet blir et uhyre viktig element for regjeringens totalvurdering, sier Moe til NTB.

Halve linjen

Strekningene som nå får grønt lys er fra Sogndal til Moskog i Jølster og fra sørsiden av Hundvikfjorden i Bremanger til Ørsta på Sunnmøre. Til sammen utgjør dette 134 km med kraftledning, tilsvarende om lag halvparten av strekningen mellom Ørskog og Sogndal.

Trasévalget er gjort på grunnlag av innspill fra kommuner og fylkeskommuner, skriver OED i en pressemelding.

Miljøstiftelsen Zero kritiserer trasévalget mellom Bremanger og Ørsta, fordi kraftlinjen vil gå gjennom sårbare naturområder og trekkruter for truet rovfugl. OED ser ut til å ha prioritert det å få kraftlinjen ut av bebyggelsen over hensynet til sårbar natur og biologisk mangfold, mener Zero. (©NTB)