Idyllisk fjellpåske på tilbud

Store deler av landet har sjelden hatt bedre snø- og føreforhold i fjellet enn nå. Med sein påske skulle alt vært klart for en perfekt påske med ski, sol og appelsin. Men folk nøler med å bestille og prisene settes ned.

 

Med massevis av snø og utsikter til en solrik påske skulle man tro Norges største skisenter og vintersportssted Trysil var fullbooket før påsken.

– Det er i og for seg et greit trykk, men dette er ikke noen toppsesong. Så sen påske er langt fra ideelt for en skidestinasjon, konstaterer salgs- og markedssjef Sondre Amdahl i Skistar Trysil til NTB.

Han tror folk har alt annet enn ski i tankene når det nærmer seg mai:

– Mange er nok innstilt på å starte golfsesongen, pusse båten eller stelle i hagen. Men det er synd, for det ligger an til å bli en flott påske, og man burde gripe den sjansen når den byr seg.

Billigsalg

En kjapp ringerunde viser at Trysil opplever det samme som mange andre skisentre rundt om i landet: Påskebestillingene lar vente på seg.

Resultatet blir at restplasser legges ut til nedsatt pris, slik at de som har is i magen og venter med bestillingen, kan få svært gode tilbud i år.

Sirdal i Rogaland er blant stedene der både hotell, hytter og leiligheter har lagt ut tilbud. Responsen har vært god, opplyser Sirdal Høyfjellshotell. Også i Trysil har det vært stor interesse for restplassene med lavere pris.

– Vi og flere andre har til og med snøgaranti. Hvis det skulle vise seg at det ikke er nok snø i påsken får gjestene pengene tilbake, sier Amdahl i Trysil.

Treige gjester

Hemsedal har snøgaranti fram til 1. mai.

– Jeg skal innrømme at det så dårlig ut med bookingene en stund, men nå begynner angsten vår å slippe taket. Kundene har vært uvanlig treige med å bestille i år, men nå begynner det å bli bra belegg, sier driftssjef Andreas Smith-Erichsen i Hemsedal Skisenter.

I motsetning til andre slapp Hemsedal å sette ned prisene for å tiltrekke seg gjester:

– Vi har hatt en posisjon der vi i 25 år har garantert skikjøring til mai. Det gjør nok at de som vil på ski en sen påske ofte velger oss, sier Smith-Erichsen.

Smith-Erichsen syns journalister som melder snømangel og smelting burde ta seg en tur opp på fjellet og sjekke snøforholdene selv:

– Mediene er verdensmestre i å generalisere og annonsere at snøen smelter og sola forsvinner.

Stengte hytter

Til mediers forsvar skal det sies at snømangel i fjellet faktisk er et problem noen steder. Mandag tok Den Norske Turistforening (DNT) avgjørelsen å helt eller delvis stenge tre hytter i Rondane og Huldreheimen.

– Når det gjelder snøforhold er det veldig store lokale forskjeller i landet nå. I fjellene på Vestlandet er det usedvanlig gode forhold. Det er selvfølgelig vanskelig å forutsi hvor mye som ligger igjen til påske, men utgangspunktet ser veldig bra ut nå, bedre enn på mange år, sier kommunikasjonskonsulent Berit Rødstøl i Turistforeningen.

Hun gir medieoppslag skylden for at enkelt vegrer seg for å bestille påskeopphold i fjellheimen:

– Alle disse skriveriene om snømangel og – smelting enkelte steder påvirker folk. Det er et mye bedre poeng at en sen påske betyr mer sol og lys og kan bli en skikkelig drømmepåske. Særlig med all snøen. Skriv om det i stedet, sier Rødstøl.