Elggevir på plass i Østerdalen

Fredag var de første sju av 100 fargerike elggevir på plass i trærne langs riksvei 3 i Østerdalen.

Nesten en million kroner skal i sommer brukes på å henge opp fargerike elggevirer langs rv 3 gjennom Østerdalen. Hensikten er å hindre søvnulykker. I dag blir de første gevirene satt opp. Det er de mange trafikkulykkene på hovedvegen fra Sør- til Midt-Norge gjennom Østerdalen som ligger bak tiltaket. De siste årene er i gjennomsnitt fem mennesker omkommet, åtte blitt hardt skadd og 55 lettere skadd på rv 3. Det er langt flere utforkjøringsulykker og møteulykker her enn på andre tilsvarende veger, skriver etatsavisen Vegen og vi.

-Østerdalen er kjent som en strekning der det er mye skog og tidvis monotont å kjøre. Den høye andelen utforkjøringsulykker og møteulykker tyder på at førerne har svekket oppmerksomhet, at de sovner eller mister konsentrasjonen. Det vil vi gjøre noe med, sier prosjektleder Marianne Mittet Solbraa.

Stimuli

-Studier viser at en bilfører trenger stimuli omlag hvert tredje minutt for å holde konsentrasjonen oppe. Det skal vi bidra til med siktrydding, lyssetting og kunst. Vi har tre millioner kroner til disposisjon og de fordeles med ca en million kroner på hvert av de tre områdene, sier hun.

I fjor sommer ble det første kunstprosjektet satt opp, fargerike elgtegninger på en jernbaneundergang på grensen mellom Stor-Elvdal og Rendalen. Før sommeren skal 100 to meter brede og særdeles fargerike elggevirer boltes fast til trær, i klynger på 3 til 7.

Trafikksikkert

- Noen steder vil vi bruke egen grunn, andre steder gjør vi avtaler med grunneierne. Vi skal selvfølgelig sørge for at de blir plassert slik at trafikksikkerheten ivaretas, at de ikke fører til distraksjon og ulykkesfare, sier Marianne Mittet Solbraa.