Brannsjef: Svært uheldig takkonstruksjon

Brannsjefen i Asker og Bærum mener takkonstruksjonen har mye av skylden for at onsdagens brann på Rykkinn i Bærum ble så omfattende.

Over betongtaket i boligblokken lå det ikke-brennbar isolasjon, men over denne igjen er det en takkonstruksjon i tre. Over denne igjen ligger det trepanel og mange lag takpapp.

Takutstikkene med lufting som strekker seg over balkongene i blokken er en forlengelse av denne trekonstruksjonen.

– Ild og branngasser samler seg under takutstikk og inn gjennom luftingen. Her vil brannen spre seg til hele takkonstruksjonen slik den gjorde på Rykkinn onsdag. Dette er en konstruksjon som ble brukt på 1970-tallet, men det er en meget dårlig brannteknisk løsning, særlig når konstruksjonen ikke er seksjonert, forklarer brannsjef Anne Hjort.

Mye vann

At brannen likevel kunne slukkes, sier hun skyldes at brannvesenet hadde store mannskaper og god tilgang på vann på brannstedet.

– Vi brukte mye vann, og det er store vannskader i bygningen. Samtidig ser det ut til at en god del inventar og løsøre kan reddes, takket være godt arbeid med restverdiredning, sier hun til NTB.

Hjort understreker at hun ikke har vært inne i alle leilighetene i bygget etter brannen, og at det foreløpig ikke har kommet noen rapport fra kriminalteknikerne. Dermed er brannårsaken ennå ikke klarlagt.

Heller ikke forsikringsselskapet Trygg vil spekulere på hva som kan ha forårsaket storbrannen.

– Blant annet fordi leiligheten som foreløpig er utpekt som arnested, er avlåst. Derfor har vi ingen formening om årsaken, sier pressetalsmann i selskapet, Roald Stigum Olsen, til NTB.

Lang tid

Alle de rundt 120 innbyggerne må belage seg på måneder og kanskje år før de kan flytte tilbake til lavblokken.

– Det er avhengig av kolossalt mye. Vi må se hva som kan repareres og gjenoppbygges, og hvilke krav som kommer fra myndighetene før en gjenoppbygging kan skje. Derfor kan vi bare helt omtrentlig si mellom et halvt år og et og halvt år før folk kan flytte tilbake, sier Olsen.

Selskapet holdt torsdag ettermiddag et informasjonsmøte for beboerne.

– Det er vi som har forsikringen på selve bygget, men folk må ta kontakt med sine respektive selskaper for å forhøre seg om innbo, sier han.

Gode naboer

Fortsatt befinner de berørte seg i en nødsituasjon, og forsikringsselskapene hjelper til med å finne midlertidig bosteder, klær og utstyr. På brannstedet forsøker man å sikre mest mulig av beboernes verdier. Beboerne har i løpet av torsdagen fått lov til å gå inn i leilighetene for å hente sine personlige eiendeler.

Også naboer på Rykkinn og innbyggere i Bærum har engasjert seg. Det har strømmet inn tilbud om hjelp, både med eiendeler, leker til barn og tilbud om overnatting.

– I denne tragiske situasjonen, når så mange er rammet av brannen, har bærumsamfunnet vist seg fra sin beste side, sier rådmann Marit Langfeldt Ege.

Rykkinn seniorsenter holder åpent for evakuerte også fredag fra klokka 9-15.