Sluk kan løse overvannsutfordringer

Et nyutviklet sluk kan være løsningen på mange av dagens overvannsutfordringer.(Se video).

- Det er en effektiv og rimelig løsning som vil fjerne noen av de fordyrende elementene i eksisterende løsninger, sier mannen bak nyvinningen, sivilingeniør John R. Moen.

Det nye produktet har fått navnet ”Infiltrasjonssluk" og er utformet som et tradisjonelt sluk, men er i tillegg tilført en infiltrasjonsgjennomføring som fordeler vannet lokalt til omkringliggende masser. Infiltrasjonssluket er også utstyrt med en vannlås som sørger for at vann fra omkringliggende masser ikke kan renne inn i sluket.

- Prinsippet er enkelt og dette er utprøvd og velkjent teknologi som nå er satt i system. Det som er nytt er at man åpner opp sluket og infiltrerer vannet lokalt, sier Moen.

Han poengterer at pukken som ligger rundt nedgravde rør og sluk i seg selv er store og effektive vannmagasin. Disse pukkmagasinene har i tillegg store infiltrasjonsflater mot omkringliggende masser.

- Hvis grunnforholdene er porøse vil det være stor infiltrasjonskapasitet lokalt. Hvorfor ikke utnytte denne kapasiteten slik at overføringsledningenen blir avlastet, sier Moen og legger til at løsningen både vil begrense behovet for store overføringsledninger og bygging av kostbare fordrøyningsmagasin.

Positiv respons

John R. Moen, som til daglig jobber som seksjonsleder i Mesta, har gått svanger med infiltrasjonssluk-ideen lenge, men det er først den siste tiden han gått aktivt ut i markedet og presentert produktet for norske fagmiljøer.

- Jeg opplever veldig positiv interesse fra de jeg har presentert infiltrasjonssluket for. Mange ser at produktet kan løse et problem som ennå ikke er løst, sier Moen.

 Interessante prinsipper

Vann – og avløpssektorens egen interesseorganisasjon, Norsk Vann, er blant aktørene som har sett nærmere på infiltrasjonssluket. Prosjektleder Trond Andersen mener infiltrasjonsluket er et interessant produkt i og med at det på en enkel måte kan medvirke til å få infiltrert overskuddsvann lokalt.

- Man må selvsagt vurdere grunnforholdene, men der det er infiltrasjonsmuligheter i grunnen, kan dette produktet være et positivt tilskudd for å redusere avrenningen til nettet, sier han.

John R. Moen har også presentert produktet for store utbyggere som Vegdirektoratet og Oslo kommune. De vil foreløpig ikke kommentere produktnyheten, men har i møte og i korrespondanse med Moen gitt utrykk for at de synes prinsippene ved produktet virker interessante. Moen kan også fortelle at han har vært i kontakt med en produsent som er interessert i å produsere nyvinningen.

Løser et samfunnsmessig problem

Veiutbygging, spesielt firefeltsveier med store avrenningsflater, er et område Moen mener Miljøsluket vil gi store gevinster.

- Dess mer avrenning dess større rør trenger man. Hvis vi drenerer vannet lokalt kan vi gå ned på dimensjonen på overføringsledningene og vi får fordelt ekstremnedbøren på to systemer, sier han. Moen trekker også frem at overbelastete overføringsledninger i storbyer som Oslo trenger nye lokale løsninger som kan avlaste nettet.

- Min målsetting er å utvikle og ikke minst realisere et produkt som løser et samfunnsmessig problem på en mye rimeligere og mer effektiv måte enn det dagens løsninger gjør. Dette produktet løser selvsagt ikke alle problemer, men det kan løse en god del av dagens overvannsproblematikk, avslutter Moen.