Norgeshus i gang med passivhus

Norgeshus er i gang med sitt pilotprosjekt innen passivhusbygging. Boligen som liggger i Melhus kommune er den første eneboligen i regionen som bygges etter den nye passivhus-standarden.

Med blant annet ordføreren til stede for å ta det første spadetaket ønsket administrerende direktør i Norgeshus, Dag Runar Båtvik, forsamlingen velkommen til tomten som har fantastisk utsikt mot Gauldalen, Gulosen og Trondheim.

Pilotprosjekt
Båtvik orienterte om Norgeshus sin satsing på passivhus, og sa blant annet at dette prosjektet er et pilotprosjekt for kjeden og bransjen for øvrig.

– Kjeden har jobbet med passivhuskonseptet i en god stund, og vi har allerede fire kataloghus i denne standarden. Men det er først nå vi får testet ut teoriene i praksis, sa Båtvik som ser frem til å få se resultatet av de tekniske løsningene.

– Norgeshus vil gjerne gå foran med gode eksempler, og jeg håper det vi gjør i dag inspirerer mange, fremholdt Båtvik.

Et annerledes passivhus
Arkitekten bak boligen er Anne Marit Storler. Hun har lagt vekt på å tilpasse boligen til den relativt krevende tomten. Uttrykket og formen på boligen gjenspeiler formen på tomten hvor det har vært viktig å få utnyttet den flotte utsikten både fra uterommene og oppholdsrommene inne i boligen.

– Det har også vært et mål å vise at det går an å utforme et passivhus som ikke ser ut som en kube. Med denne formen og de store vindusflatene skiller boligen seg klart ut fra det man forbinder med passivhus, opplyste Storler.

Praktiske løsninger
Det er Norgeshus Gauldal Bygg som eier tomten, og som skal bygge boligen for salg.

– Vi har vært opptatt av å finne gode praktiske løsninger. Vi har sett på tall og tekniske detaljer og brutt de ned til løsninger som vil fungere ute på byggeplassen. Vi er både ydmyk og spent på dette prosjektet, og vi gleder oss, sa daglig leder Jostein Flå.

– Firmaet har allerede hatt svært gode tetthetsmålinger i andre boliger vi har satt opp. Uten disse erfaringene, hadde vi aldri kastet oss ut i dette prosjektet, fremholdt han.

Fremtidsrettet
Enovas administrerende direktør Nils Kristian Nakstad hadde også møtt opp til byggestarten, og han berømmet Norgeshus for prosjektet.

– Dette er et godt prosjekt for en boligleverandør som har ambisjoner om å være den ledende boligbyggeren i Norge. Enovas rolle er blant annet å oppmuntre til fremtidsrettet boligbygging, og vi setter pris på utbyggere som går foran med gode forbildeprosjekter i byggenæringen, sa Nakstad.

Norgeshus har i fem år hatt en intensjonsavtale med Husbanken, og statsbankens assisterende regiondirektør Georg Ole Vesterhus ga uttrykk for at de hadde satset på en god aktør. Vesterhus mente Norgeshus hadde nådd en milepæl, og utfordret Båtvik på at neste målsetting måtte være et plusshus. Og Båtvik tok utfordringen.

Eneboligen med bi-leilighet er på henholdsvis 150m² BRA og 47m² BRA. Den skal bygges for salg på Løvset i Melhus. Blant tekniske detaljer kan nevnes at varmtvann dekkes 50 prosent av solfangere og 50 prosent av EL. Det skal installeres luft til luft-varmepumpe.